Виж кой говори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Виж кой говори
Look Who's Talking
РежисьориЕйми Хекърлинг
ПродуцентиДжонатан Крейн
СценаристиЕйми Хекърлинг
В ролитеДжон Траволта
Кърсти Али
Брус Уилис
Олимпия Дукакис
Джордж Сегал
Ейб Вигода
Туинк Каплан
МузикаДейвид Китей
ОператорТомас дел Рут
МонтажДебра Чияте
РазпространителTriStar Pictures
Премиера13 октомври 1989 г.
(Германия)
Времетраене96 минути[1]
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$7.5 милиона[2]
Приходи$297 милиона[3]
Хронология
Виж кой говори пак (1990)
Виж кой говори сега (1993)
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Виж кой говори“ е американски игрален филм (комедия) от 1989 г. на режисьора и по сценарий на Ейми Хекърлинг. Музиката е композирана от Дейвид Китей. Оператор е Томас дел Рут. Във филма участват Джон Траволта, Кърсти Али[4], Брус Уилис с гласа на синът на Моли, Майки,[5] и Джордж Сегал в ролята на Албърт, незаконния баща на Майки, който имаше връзка с Моли.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Моли е счетоводителка, която живее в Ню Йорк, в който има връзка с Албърт, женен с две деца, и забременява. По време на бременността си Моли и Албърт пазят тайната си на недискретност, според идеята, че е изкуствено осеменена, и че Алберт планира да остави жена си Бет и двете им деца да бъдат с нея. Моли и нейната приятелка Рона случайно хванат Албърт да се забърква с неговия вътрешен декоратор Мелиса и той признава, че планира да живее с нея, след като неговият развод е финализиран. Моли се разочарова и веднага започва да се труди. Тя влиза в такси, където шофьорът Джеймс Убриако безразсъдно ускорява движението в центъра, за да я закара навреме в болницата, и неволно е свидетел на раждането на сина си Майки. След това Майки започва да прави коментари за живота си и взаимодейства с нещата чрез вътрешен глас, който също може да общува с други бебета.

Надявайки се да върне живота си на релси, Моли става посветена самотна майка; отказвайки да бъде повърхностно за надеждните бащи, но отхвърляйки няколко мъже над малките странности, които може да се отразят зле върху Майки в бъдеще. Тя отново среща Джеймс в сградата си и открива, че е използвал пощенския си адрес, за да създаде резиденция, за да доведе дядо си Винсънт в хубав дом. Тя се съгласява да продължи уловката, когато се съгласи да пази Майки, което почти спира, когато отведе бебето до летището, където е търговски пилот на непълен работен ден, докато тя подремва (което я кара да вярва, че е отвлякъл Майки). Мина година и Джеймс осъзнава чувствата си към Моли, което го кара да започне да саботира една от нейните дати. Скоро осъзнава връзката, която той и Майки споделят и решава да му даде шанс. След посещението на дядото на Джеймс в новия му дом, Джеймс я отвежда за уроци по летене и тя осъзнава, че тя пада за него, но когато станат интимни, тя си представя живота заедно и се съпротивлява. Джеймс казва на Моли, че той я обича, но тя казва, че иска само това, което е най-добро за Майки и го изрита. Обратно на работа, Моли е принудена от шефа си да продължи да работи с Албърт, който настоява да види Майки и тя се съгласява. Но когато Албърт посещава, той среща Джеймс, а двамата се спориха, тайно, което пречи на Джеймс. Той пита Моли дали обича Албърт и твърди, че не знае. Когато предлага идеята да бъде най-близкото нещо на баща си, Моли му казва, че е като голямо дете и не е достатъчно отговорен, за да бъде баща. Джеймс я извиква, за да използва Майки, за да прогони мъжете, включително и себе си, и той избухва. На детската площадка, приятелите му казват на Майки какво са „татко“ и той осъзнава, че иска Джеймс да бъде негов татко. Джеймс идва в апартамента и казва на Майки, че няма да е наоколо повече и Моли изслушва бебето, докато излива сърцето си на Майки, който признава, че ще му липсва и Джеймс.

Моли отвежда Майки в кабинета на Албърт, за да се срещне с него, но когато Албърт твърди, че не иска отговорността да бъде баща, Моли осъзнава, че той не се е променил, а тя и Майки разрушават няколко части от неговите мебели, преди да излязат и да извадят Албърт живее за добро. Обратно у дома, тя получава обаждане от дома на Винсънт, който ѝ казва, че той е разрушително влияние и злоупотреба с персонала, и тя се втурва да изчисти грешката, успявайки да ги убеди да пазят Винсънт, когато му е даден шоколад. По-рано Джеймс беше инструктирал някой, който не говореше английски, да не му позволява повече от един ден или това щеше да причини тези изблици. Джеймс идва с него и Моли. Междувременно Майки си тръгва сам, търсейки Джеймс, когато вижда таксита отвън. След като излезе на улицата, той се качва в кола, която след това се изтегля с Майки вътре, докато Моли и Джеймс търсят трескаво за него. След като го забелязаха, Джеймс и Моли преследваха кабината му и накрая отрязаха камиона, но откриха, че Майки е излязъл от колата и сега стои в средата на тежък трафик. Джеймс и Моли тичат да го достигнат и го отведат на безопасно място, където Майки неофициално моли Джеймс да бъде негов баща, като каза първата си дума „Да-да“. Джеймс и Моли осъзнават, че Майки вече вижда Джеймс като баща си и решават да му дадат шанс, страстно целувайки, докато Майки им казва, че има нужда от нова пелена, преди да реши да изчака.

Девет месеца по-късно Моли ражда дъщеря ѝ и Джули. Когато Майки посреща полусестра си, тя „му казва“, че има ден, в който няма да повярва.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнител Роля
Джон Траволта Джеймс Убриако
Кърсти Али Моли Дженсен
Джордж Сегал Албърт
Олимпия Дукакис Роузи
Туинк Каплан Рона
Джой Боушел Мелиса
Ейб Вигода Дядо Винсънт Убриако
Кристофър Ейдън Майкъл „Майки“ Дженсън (на 2 години)
Джейкъб Хейнс Майки (на 1 година)
Джарид Уотърхаус Майки (на 6 месеца)
Джейсън Шалър Майки (новородено)
Брус Уилис Майки (глас)
Джоан Ривърс Джули (глас)

Продължения и бракувано рестартиране[редактиране | редактиране на кода]

Филмът е достатъчно успешен, за да създаде две продължения: Виж кой говори пак (1990) и Виж кой говори сега (1993). Успехът на първите два филма вдъхновява сериала на Ей Би Си, наречен „Бебешки разговор“, който се излъчва от 1991 до 1992 г. и включва Тони Данза като гласа на Майки като бебе. Джон Траволта, Кърсти Али и Олимпия Дукакис са единствените актьори, които се появяват във всичките три филма от поредицата.

На 6 април 2010 г. е съобщено, че производителят на Бързи и яростни – Нийл Х. Мориц планира да рестартира поредицата, този път с героя Майки, който вече е израснал и бащата на бебето във филма.[6] От ноември 2018 г. никакви последващи действия или римейк не са били произведени или освободени.

Български дублажи[редактиране | редактиране на кода]

Арс Диджитал Студио (NOVA) (05.05.2008)
Преводач Борислав Стефанов
Тонрежисьор Михаил Михайлов
Режисьор на дублажа Ралица Ботева
Озвучаващи артисти Елена Русалиева
Лина Златева
Христо Чешмеджиев
Николай Николов
Борис Чернев
Андарта Студио (2013)
Преводач Кристина Иванова
Озвучаващи артисти Весела Хаджиниколова
Цветослава Симеонова
Кристиян Фоков
Николай Пърлев
Тонрежисьор Росица Александрова

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Look Who's Talking (12) // British Board of Film Classification, 4 януари 1990. Посетен на 21 март 2012.
  2. Look Who's Talking (1989) – Box office / business // Internet Movie Database. Amazon.com. Посетен на 21 март 2012.
  3. Look Who's Talking, Box Office Mojo
  4. Cerone, Daniel. Look Who's Smiling... : Movies: The hit „Look Who's Talking“ has made writer-director Amy Heckerling hot again--thanks to her daughter. // The Los Angeles Times. 26 октомври 1989. Посетен на 6 ноември 2010.
  5. Willman, Chris. Witty Fun for Grown-Ups in 'Look Who's Talking' // The Los Angeles Times, 13 октомври 1989. Посетен на 24 август 2010.
  6. Reynolds, Simon. 'Looks Who's Talking' reboot in the works // Digital Spy. Hachette Filipacchi Médias, 6 април 2010. Посетен на 7 април 2010.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]