Витигис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Витигис
крал на остготите
Роден
Починал
542 г.

РелигияАрианство
Семейство
СъпругаМатазуента
Витигис в Общомедия

Витигис или Витихис (Vitigis, Witichis, Witiges, Vitiges, Vitige; * ок. 470/ 480 † ок. 542) e от 536 до 540 г. крал на остготите.

Произход и управление[редактиране | редактиране на кода]

Той е син на Валтарис от Faesulae (днешен Фиезуле в Тоскана).

Витигис е херцог и не е от династията на Амалите. Той е военен с успехи от 530 г. и кралски гвардеец. Провъзгласен е за крал на остготите на мястото на Теодахад на голямото военно събиране на готите в Терачина от войската при извадени мечове more maiorum на Schild. Убива крал Теодахад.

Витигис е вече женен от 518 г. за Раутгундис. Витигис, защото не е от Амалите, се жени през 537 г. за Матазуента, сестра на Аталарих, единствена дъщеря на вестготския княз Еутарих и Амалазунта и внучка на остготския крал Теодорих Велики.

Витигис дава по външнополитически причини през 537 г. Прованс на франките и очаква затова напразно тяхната помощ. Той води остготите в отбранителната война против източноримските войски на император Юстиниан I. През 537/ 538 обсажда напразно Рим, в който е влязъл Велизарий. Когато положението на готите става все по-лошо, Витигес, според Прокопий, изпраща тайно послание в Персия, за да убеди Сасанидите в нападение на римските източни провинции. През 540 г. Хосров I наистина напада Източен Рим, но тогава вече е късно за Витигес. През май 540 Велизарий превзема без битка Равена и пленява Витигис. Според Прокопий, Витигис се съгласява с готските благородници, да даде на Велизарий императорската титла за запада.

Витигис е отвлечен заедно с жена му и други готски аристократи и царската хазна на Теодорих в Константинопол. Там се отнасят с него с много чест. Юстиниан I го провъзглася за patricius и му дава голяма пенсия. Така свършва първата фаза на готската война.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]