Временна ирландска републиканска армия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Ирландска републиканска армия.

Временна ирландска републиканска армия
Provisional Irish Republican Army
Информация
Основана1969 г.
Временна ирландска републиканска армия в Общомедия

Временната ирландска републиканска армия (ИРА, IRA, Provisional Irish Republican Army) е военизирана ирландска групировка, опираща се в дейността си на поддръжката на част от католическото население на Северна Ирландия.

Девизът на групировката е: „Tiocfaidh ar la“ – „нашият ден ще дойде“, флагът ѝ e този на република Ейре, понякога допълнен: с горния девиз, с надпис IRA, с ръка държаща меч, силует на М16, с вдигнат юмрук – всички изписани в черно.

ИРА декларира като своя цел достигането на пълна независимост на Ирландия и обединение на Северна Ирландия (Ълстър) с Република Ирландия. За основни свои противници счита привържениците на оставането на провинцията в състава на Обединеното кралство.

През лятото на 2005 ръководството на ИРА издава официална заповед за прекратяване на въоръжената борба, сдаване на оръжието и преход към политическо решение на конфликта. Започва нов етап на преговори.

Това обаче не е краят. В началото на 2009 г. се появяват две нови групировки „ИРА Истинската“ и „ИРА Приемственост“, които извършват убийството на един полицай и двама британски войници. Също така са отправени заплахи за политически убийства и са подпалени редица коли в Белфаст.

Значка на ИРА с феникс

Акции на ИРА[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Сайт на руски за ИРА