Георг Бюхнер (награда)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Награда „Георг Бюхнер“
Георг Бюхнер, патрон на наградата
Присъждана запостижения в литературата
ОтНемска академия за език и литература
Държава Германия
Възнаграждение50 000 €
Първо връчване1923
УебсайтDeutsche Akademie für Sprache und Dichtung

Наградата „Георг Бюхнер“ (на немски: Georg-Büchner-Preis) е най-престижното литературно отличие в немското езиково пространство.

Наградата е учредена през 1923 г. по време на Ваймарската република за възпоменание на писателя Георг Бюхнер. Присъжда се на творци, които произхождат от родното място на Бюхнер Хесен или са духовно свързани с тази провинция.

През 1951 г. отличието е преобразувано в обща литературна награда, която се присъжда ежегодно от Немската академия за език и литература в Дармщат.

Наградата се дава на писатели, които с творчеството си имат заслуги за немската литература. Паричната премия, която през 1951 г. възлиза на 3000 западногермански марки, в течение на годините редовно се увеличава и от 2003 до 2010 г. възлиза отначало на 40 000 €, а от 2011 г. – на 50 000 €.

Особено значими писатели, удостоени с наградата: Готфрид Бен, Ерих Кестнер, Макс Фриш, Паул Целан, Ханс Магнус Енценсбергер, Ингеборг Бахман, Гюнтер Грас, Хайнрих Бьол, Томас Бернхард, Елиас Канети, Петер Хандке, Райнер Кунце, Мартин Валзер, Петер Вайс, Хайнер Мюлер, Фридрих Дюренмат, Сара Кирш, Елфриде Йелинек, Фридерике Майрьокер.

Носители на наградата след 1950 г.[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Georg-Büchner-Preis в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​