Голям Узен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Голям Узен
Қараөзен
51.6997° с. ш. 48.8242° и. д.
48.9294° с. ш. 49.9122° и. д.
Местоположение
– начало, – устие
Общи сведения
Местоположение Русия
Саратовска област
Казахстан
Западноказахстанска област
Дължина650 km
Водосб. басейн14 300 – 15 600 km²
Начало
МястоОбщ Сърт
Саратовска област
Координати51°41′58.92″ с. ш. 48°49′27.12″ и. д. / 51.6997° с. ш. 48.8242° и. д.
Надм. височина125 m
Устие
МястоКамъш-Самарски езера
Казахстан
Западноказахстанска област
Координати48°55′45.84″ с. ш. 49°54′43.92″ и. д. / 48.9294° с. ш. 49.9122° и. д.
Надм. височина-10 m
Голям Узен в Общомедия

Голя̀м Узѐн (на руски: Большо̀й Узѐнь; на казахски: Үлкен Өзен, Қараөзен) е река в Европейска Русия, Саратовска област и Казахстан, Западноказахстанска област. Дължината ѝ е 650 km. Влива се в безотточнете Камъш-Самарски езера в северната част на Прикаспийската низина

Река Голям Узен води началото си от югозападните склонове на възвишението Общ Сърт на 125 m н.в., на 8 km североизточно от село Милорадовка, Краснопартизански район на Саратовска област. По цялото се протежение реката тече в южна и югоизточна посока през степни и полупустинни райони. Дължината на реката при пълноводие е 650 km, но действителната дължина, по която има целогодишно водно течение е около 400 km. По цялото си протежение долината на реката е сравнително дълбока спрямо околния равнинен терен със стръмни брегове. В някои участъци има прагове и бързеи. В горното течение водата е целогодишно сладка, в средното и долно течение – в края на лятото, а през есента и зимата водата става горчиво-солена и е негодна за позване. При пълноводие се влива в Камъш-Самарските езера, на -10 m н.в., на 1,5 km западно от село Саръкол, Западноказахстанска област на Казахстан. Камъш-Самарските езера представляват обширна система от малки горчиво-солени езера и блата.

Водосборният басейн на Голям Узен обхваща площ от 14 300 до 15 600 km2, тъй като източната му граница с водосборния басейн на река Урал не може да бъде точно определена. Във водосборния басейн на реката попадат части от териториите на Саратовска област, Русия и Западноказахстанска област, Казахстан.

Границите на водосборния басейн на реката са следните:

Река Голям Узен получава малко притоци, като най-големи са: Алтата (ляв, влива се при село Осинов Гай, Саратовска област) и Чертанла (ляв, влива се при град Новоузенск, Саратовска област).

По течението на реката са разположени град Новоузенск и село Александров Гай (районен център) в Саратовска област и село Жалпактал в Западноказахстанска област.

Водите на реката в горното и средното ѝ течение се използват за напояване на обширните обработваеми района. През 1973 г. е изграден Саратовския напоителен канал, по който от 15 април до 15 ноември постъпва вода от река Голям Иргиз с дебит от 13,2 m3/s. В резултата на това хидроложкия режим на Голям Узен рязко се изменя и през сухия летен сезон се наблюдава постоянен воден отток по цялото протежение на реката.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Большой Узень“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​