Гьон Зенебищи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гьон Зенебищи
владетел княжество Зенебищи (1386 – 1418), т.е. на Аргирокастро и Делвина с Тепротия и Чамерия
Роден
неизв.
Загори, около 1360 г.
Починал
1418 г.
Корфу, днес Гърция, 1418 г.

Гьон Зенебищи е владетел от 14 век на Аргирокастро, както и на съседната Теспротия и Делвина.

Владетелската фамилия Зенебищи произхожда от куцовлашката област Загори в Пинд, Епир, и по-точно от района между Аргирокастро и Пърмет.

През 1380 г. Гьон Зенебищи е севастократор на Теспротия и Чамерия. Участва в битката при Балши, и след разгрома се признава за васал на султан Мурад I, изпращайки сина си за заложник в Одрин при еничарите. Синът му приема исляма и по-късно става известен като Хамза бей – санджакбей на Мистра.

Гьон Зенебищи е в династичен брак, респективно и съюз, с дъщерята на Гин Буа Спата.

Гьон Зенебищи води редица феодални битки във владетелските си междусъседски конфликти за власт и земи. През 1399 г. е нападнат от другия епирски зет на Гин Буа Спата – Исав де Бунделмонти, но успява да се наложи, пленявайки Исав. В крайна сметка, с посредничеството на Венецианската република, Исав е откупен, но Гьон е разбит от османците и се спасява на остров Корфу, откъдето продължава борбата за защита на владението си.

Умира на остров Корфу през 1418 г.

Гьон и цялата епирска фамилия Зенебищи, аналогично на съседите си в битката за запазването на владенията си, влизат в трайни връзки с арагонската корона (виж и Херцеговина) и Неаполитанското кралство, разчитайки най-вече на Венеция в отстояването на феодалните си права срещу централизиращите властта на Балканите османци.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „History of Albanian People“ Albanian Academy of Science. ISBN 99927-1-623-1
  • Ekrem Bey Vlora: The Ruling Families of Albania in the pre-Ottoman Period
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гьон Зенебиши“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​