Далмаций

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за цезаря (335-337). За цензорa Флавий Далмаций, баща на цезаря, вижте Флавий Далмаций.

Далмаций
цезар на Римската империя
Монетно изображение на Далмаций Цезар
Монетно изображение на Далмаций Цезар

Роден
320 г.
Починал
337 г. (17 г.)
Семейство
РодКонстантинова династия
БащаФлавий Далмаций
Братя/сестриХанибалиан
Далмаций в Общомедия

Флавий Далмаций († 337), познат още като Далмаций Цезар, е цезар (335 – 337) на Римската империя и член на Константиновата династия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Далмаций е син на друг Флавий Далмаций, цензор, и племенник на Константин I.

Далмаций и неговият брат Ханибалиан получават образованието си в Толоса (Тулуза) от ретора Екзуперий. На 19 септември 335 той е повишен в ранг цезар, с което поема контрола над Тракия, Ахея и Македония.

Далмаций умира в късното лято на 337, убит от собствените си войници. Възможно е смъртта му да е свързана с чистката, която е проведена в имперското семейство след смъртта на Константин и организирана от Констанций II с цел да бъде премахнат всеки възможен претендент за престола.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Dalmatius в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​