Дебърца

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за историко-географската област. За общината, от която областта е част, вижте Дебърца (община).

Дебърца

Разположение на Дебърца на картата на Северна Македония
СтранаСеверна Македония
Дебърца в Общомедия

Дебърцата (на македонска литературна норма: Дебрца) е историко-географска област в югозападната част на Северна Македония. Областта представляна планинска котловина по горното течение на река Сатеска, обградена от планините Караорман от запад, Илинска от изток, Плакенска от югоизток и Мазатар от юг. Дебърцата е разположена на територията на едноименната община Дебърца, която обхваща и няколко села в Стружкото поле.

География[редактиране | редактиране на кода]

Котловината обхваща площ от 368 km2. Котловината се поделя на три части: северна, средна и долна. Климатът е умереноконтинентален. Отводнява се чрез река Сатеска.

През нея преминава шосейният път, свързващ Охрид и Струга с Кичево и Скопие. В Дебарца са разположени 24 селища, по-големи са Велмей и Белчища. Характерно за тези селища са силните миграционни процеси, най-вече към Охрид. Развито е производството на житни култури и животновъдство.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

В 1922 година в Долна Дебърца действа чета на ВМРО, начело с Ангел Костов.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедиjа, т. 1. Македонска академиjа на науките и уметностите. Скопие, 2009. с. 436. ISBN 978-608-203-023-4
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация: Войводи и ръководители (1893-1934): Биографично-библиографски справочник. София, Издателство „Звезди“, 2001. ISBN 954-9514-28-5. с. 83.