Джени Джеръм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
лейди Рандолф Чърчил

Родена
Джени Джеръм
Починала
29 юни 1921 г. (67 г.)
ПогребанаВеликобритания

Националност САЩ
 Великобритания
Работилажурналист
Семейство
СъпругЛорд Рандолф Чърчил
Джордж Корнуолис-Уест
Монтагю Фипен Пош
ДецаУинстън Чърчил
лейди Рандолф Чърчил в Общомедия

Джени Джеръм, лейди Рандолф Чърчил (9 януари 185429 юни 1921) е съпруга на лорд Рандолф Чърчил и майка на британския министър-председател Уинстън Чърчил.

Семейство и ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Джанет „Джени“ Джеръм е родена в Кобъл Хил, Бруклин, Ню Йорк, САЩ през 1854 г. Тя е втората от трите дъщери на финансиста, спортист и борсов спекулант Леонард Джеръм и Клариса Амброуз Хол, дъщеря на едър земевладелец. Джени отраства в Бруклин и други части на днешен Ню Йорк. Има две сестри – Кларита и Леони. Според слуховете бащата Леонард Джеръм има незаконна дъщеря – известната американска оперна певица Мини Хоук.

Като млада Джени Джеръм е прочута с красотата си и работи като редактор на списание. Тя е надарена пианистка, а в детските си години взема уроци по пиано при Стивън Хелър, близък приятел на Шопен. Според Хелър от Джени би излязъл добър концертиращ пианист, стига да положи необходимите усилия и да работи усилено, в което обаче той се съмнява.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Джени, която дълго време е смятана за една от най-красивите жени на времето си, се омъжва за първи път на 15 април 1874 г. в британското посолство в Париж. Избраникът ѝ е лорд Рандолф Чърчил, трети син на Джон Уинстън Спенсър-Чърчил, херцог на Марлборо, и лейди Франсис Ан Емили Вейн. Въпреки бързия годеж (три дни след запознанството им), сватбата се отлага с месеци заради спорове на родителите им относно предбрачното споразумение.

Семейство Чърчил има двама сина. Уинстън (1874-1965), бъдещ министър-председател на Великобритания, се ражда по-малко от осем месеца след сватбата на родителите си. Според биографа на Чърчил Уилям Манчестър е много по-вероятно той да е заченат преди сватбата, отколкото да се е родил преждевременно.

Ролята на лейди Рандолф при отглеждането на синовете ѝ е ограничена, тъй като според порядките на времето възпитанието на децата на заможните семейства е отредено на детегледачки. Въпреки това Уинстън боготвори майка си, изпращайки ѝ безброй писма докато е ученик с молба да го посети, нещо, което тя така или иначе рядко прави. Той пише по-късно в мемоарите си: „Тя бе за мен като вечерница – обичах я много, но само от разстояние“.

След като пораства, те ставят приятели и съюзници, до степен, в която Уинстън приема лейди Рандолф почти като политически ментор, отнасяйки се с нея по-скоро като към сестра, отколкото като към майка. Тя вече е уважавана и влиятелна личност сред висшето общество и политическия елит на Великобритания. Според спомените на своите съвременници, Джени е интелигентна, духовита дама с невероятно чувство за хумор. Дори кралица Александра е очарована от нейната компания, въпреки авантюрата на лейди Рандолф със съпруга ѝ, крал Едуард VII, факт, който вече е известен на кралицата. Използвайки личните си контакти и извънбрачните си връзки, Джени до голяма степен подпомага както кариерата на съпруга си лорд Рандолф, така и на сина си Уинстън.

Лорд Рандолф почива през 1895 г. на 45 години. На 28 юли 1900 г. Джени се омъжва за Джордж Корнуелис-Уест (1874-1951), капитан от Шотландската гвардия, който е на възрастта на най-големия ѝ син Уинстън. По това време нейното име нашумява след като наема кораб-болница за ранените в Бурските войни в Африка, а през 1908 г. тя написва „Спомените на лейди Рандолф Чърчил“. Разделя се с втория си съпруг през 1912 г., а официалният развод е през април 1914 г., след което Корнуелис-Уест се жени за актрисата Патрик Кемпбъл. Джени се отказва от фамилията Корнуелис-Уест и връща старото си фамилно име Рандолф Чърчил, което ѝ се полага по закон. Лейди Рандолф се омъжва за трети път на 1 юни 1918 г. за Монтагю Фипен Порш (1877-1964), служител на британската държавна администрация в Нигерия.

През май 1921 г., докато Монтагю Порш е в Африка, Джени се подхлъзва, слизайки по стълбите в дома на приятели, носейки нови обувки с високи токчета, и чупи глезена си. Нараненото място гангренясва и се налага левия ѝ крак да бъде ампутиран до коляното. Лейди Рандолф почива няколко седмици след това в дома си в Лондон в резултат от кръвоизлив в бедрото, като последствие от ампутацията. Тя умира на 67 години.

Наследство[редактиране | редактиране на кода]

Според легендата, Джени Чърчил е откривателка на известния коктейл „Манхатън“. Тя си е поръчала този коктейл още по времето, когато е искала да отпразнува победата на Самюел Тилдън на губернаторските избори през 1874 г. Това противоречи на вярването, че питието е изобретено от клуба „Манхатън“ (свързан с Нюйоркските демократи), празнуващ по същия повод. Няма как Джени да е присъствала на това събитие, тъй като тя е била в Европа по това време, подготвяйки се за раждането на своя първи син Уинстън.

Джени Чърчил е пресъздадена от актрисата Ан Банкрофт във филма „Младият Уинстън“ (1972) и в сериите „Jennie, Lady Randolph Churchill“ (1974) на английската телевизия. Актрисата Маргарет Ан Бейн също влиза в кожата на известната аристократка в документалния филм на „Channel 4“ от 2009 г. „Лейди Ренди: Майката на Чърчил“.