Джон Баскервил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джон Баскервил
John Baskerville
английски печатар

Роден
Улвърли, Англия
Починал
8 януари 1775 г. (68 г.)
Бирмингам, Англия
ПогребанВеликобритания

Религияатеизъм
Предприемаческа дейност
Работил вКеймбриджки университет
Джон Баскервил в Общомедия

Джон Баскервил (на английски: John Baskerville) е английски типограф, словослагател и печатар, роден в село Улвърли (Wolverley) в графство Устършър през 1706 г.

Първоначално Баскервил работи като учител в Бирмингам, но от 1750 г. се заема с типография и по-точно със създаване на шрифтове. След дълги и усърдни занимания той успява да създаде шрифтове, които остават ненадминати до появата на предшествениците на съвременните латински шрифтове, създадени от италианеца Джиамбатиста Бодони и французина Дидо. Шрифтовете на Баскервил носят неговото име и с тях през 1756 г. в Бирмингам той отпечатва произведения на Вергилий. Следват издания на други римски класици, на английски автори (напр. Джон Милтън) и на италиански писатели, сред които е особено открояващо се изданието на Ариосто. Много ценно в типографско отношение е и неговото издание на Новия Завет (Оксфорд, 1763). Баскервил сам изготвя всичко необходимо за процеса на отпечатване, включително мастилото и хартията.

Баскервил умира на 8 януари 1775 г. Неговите шрифтове са закупени през 1779 г. от Бомарше за 3700 фунта стерлинги, който с този шрифт отпечатва разкошно издание на съчиненията на Волтер в 70 тома.

Изданието „Буколики, Георгики и Енеида“ от Вергилий (1757)

Известни издания на Баскервил[редактиране | редактиране на кода]

  • „Буколики, Георгики и Енеида“ от Вергилий (1757)
  • Изгубеният рай“ и „Възвърнатият рай“ от Милтън (1759)
  • Молитвеник на енориаша (1762)

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Баскервилл, Джон“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​