Джучи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джучи
Зүчи
монголски военачалник
Роден
1182 г.
Починал
февруари 1227 г. (45 г.)
?
Семейство
РодЧингисиди
БащаЧингис хан
Братя/сестриУгедей хан
Чагатай хан
ДецаБату хан

Джучи е монголски военачалник, първи син на Бьорте - съпругата на Чингис хан.

Малко след тяхната женитба Бьорте е отвлечена от съседното племе на меркитите. Тя е върната и малко след това ражда Джучи. Чингис хан, макар и убеден, че Джучи не е негов роден син, се отнася към него като такъв.

До началото на 1220-те години Джучи играе важна роля във военните кампании на Чингис хан. През 1207 г. той ръководи поход срещу енисейските киргизи в Южен Сибир. През 1216 г. командвани от него войски нанасят тежко поражение и унищожават армиите на меркитите. По време на този поход той е внезапно нападнат от армия на шаха на Хорезмия, но успява да я отблъсне.

След последвалата война срещу Хорезмия, Джучи се оттегля в Южен Сибир. Въпреки че не се стига до публичен разрив, изглежда отношенията му с Чингис хан охладняват. Според някои изследователи причина за това е по-мекото отношение на Джучи към подчинените народи. В началото на 1227 г. Джучи умира, вероятно убит по нареждане на Чингис хан, който умира няколко месеца по-късно.

Синовете на Джучи, Орда и Бату, наследяват относително маловажните северозападни райони на Монголската империя, където основават съответно Бялата орда и Синята орда. По-късно земите им са обединени от Бату в Кипчакското ханство, известно също като Златна орда.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Jochi в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​