Диана ди Кордона

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Диана ди Кордона
италианска благородничка
Родена
1499 г.
Починала
сл. 1550
Семейство
ПартньорЗигмунт II Август
Чезаре I Гонзага

Диàна ди Кордòна (на италиански: Diana di Cordona, * 1499, † сл. 1550) е метреса на Зигмунт II Август, крал на Полша, и на Чезаре I Гондзага, граф на Гуастала и херцог на Амалфи.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тя е придворна дама на кралицата на Полша Бона Сфорца. Пристигайки в Полша, се установява на улица „Флорианска“ в Краков, където се среща с крал Зигмунт II Август (* 1520, † 1572). Начинът на живот на Даяна е бурен, весел и жизнен, отличаващ се с веселие и многобройни скандали. Според съвременници тя заразява краля със сифилис. След сватбата му с Елизабет Австрийска през 1543 г. тя е принудена да напусне Полша.

Връщайки се в Италия, тя става метреса на Чезаре I Гонзага (* 1536, † 1575), херцог на Амалфи и граф на Гуастала. През 1550 г. връзката им приключва и Диана отива в Сицилия, след което следите ѝ се губят.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Диана ди Кордона“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​