Еагър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Еагър
Характеристики
Описаниетракийски митологичен цар
ДецаОрфей
Лин

Еагър (на старогръцки: Οἴαγρος или Oíagros) в гръцката митология е тракийски цар, син на Арес и Лето (или на Харопс според Диодор), баща на Орфей[1] и Лин. Според Хигин (CLXV) е баща и на Марсий.

Според Нон той придружава Дионис в Индия. Диодор съобщава, че е бил посветен от баща си в мистериите на Дионис и че ги е предал на сина си Орфей.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lucien de Samosate. Œuvres complètes. Paris, Éditions Robert Laffont, 2015. p. 701. (на френски)

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Émile Chambry, Émeline Marquis, Alain Billault et Dominique Goust (trad. du grec ancien par Émile Chambry). Lucien de Samosate. Œuvres complètes. Paris, Éditions Robert Laffont, coll. « Bouquins », 2015, 1248 p. (ISBN 978-2-221-10902-1)
  • Apollodore. Bibliothèque (I, 3, 2)
  • Hygin. Fables. (XIV; CLXV).
  • Nonnos de Panopolis. Dionysiaques. (X, 233; XIII, 428; XXII, 190)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Œagre в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​