Еден Азар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Еден Азар
Лична информация
Роден
Еден Азар
7 януари 1991 г. (33 г.)
Ръст175 см
Постатакуващ полузащитник
крило
Професионални отбори¹
ГодиниОтборМГ
2007 – 2012
2012 – 2019
2019 – 2023
Общо:
Лил
Челси
Реал Мадрид
147
245
76
468
(36)
(85)
(7)
(128)
Национален отбор²
2007 – 2008
2008 – 2009
2008 – 2022
Белгия до 17 г.
Белгия до 19 г.
Белгия
17
11
126
(2)
(6)
(33)
1. Информацията за мачовете и головете включва само местните първенства  и е актуална към 21 май 2022 г..
2. Информацията е актуална към 15 ноември 2021 г..
Еден Азар в Общомедия

Едѐн Аза̀р (на френски: Eden Hazard) е бивш белгийски футболист. В кариерата си той играе главно като атакуващ халф и крило. Азар е известен със своите изобретателност, скорост и техническа способност, и е описван като „безстрашен, избухлив атакуващ халф, който може да промени играта с ход на крачка и дрибъл“.[1][2][3] Описван е и като „кошмар на защитници“ и е спечелил одобрението на критици за неговия стил на игра, което води до сравнение от страна на медии, треньори и играчи със световноизвестните Лионел Меси и Кристиано Роналдо.[1][4][5][6][7][8][9]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Еден Азар е роден в град Ла Лувиер, Белгия. Израства в семейство на футболисти. Баща му Тиери и майка му Карин са се занимавали с футбол. Азар е първото дете в семейството. Има трима по-малки братя, занимаващи се също с футбол.[10]

Клубна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Ранна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Азар започва футболната си кариера в местния отбор Роял Стад Бренуа когато е едва на четири години. По време на престоя си в клуба един от треньорите му го описва като „надарен“, той също така добавя „Той знае всичко. Няма на какво да го науча“. След осем години преминава в Тюбиз, където е забелязан от скаутите на френския Лил. Родителите му приемат офертата и изпращат Еден, а по-късно и брат му – Торган, в Северна Франция.

Лил[редактиране | редактиране на кода]

Азар се присъединява към Лил през 2005 г. и прекарва две години в юношеските формации на клуба. На 28 май 2007 г. подписва първия си професионален договор за срок от три години. В началото на сезон 2007/08, на 16 години, e пратен в резервния състав на Лил, който се състезава в четвъртото ниво на френския футбол.

2008/09[редактиране | редактиране на кода]

За сезон 2008/09 на Азар е даден номер 26 в първия отбор под ръководството на новия мениджър Руди Гарсия. В началото на сезона влиза няколко мача като смяна като дебюта му е на 14 септември срещу Сошо. С първия си гол на 20 септември 2008 г. срещу Оксер, Азар се превърща в най-младия играч, отбелязвал гол за клуба. Четири дни след първия си гол, Азар започва като титуляр в мача за Купата на Франция срещу Монпелие спечелен с 4 – 2. След като влиза още няколко мача като смяна в първенството, на 15 ноември белгиецът започва като титуляр срещу Сент-Етиен и отбелязва гол. Мачът завършва 3 – 0. След добрите си представи, Лил му предлага тригодишно продължаване на договора до 2012 г.

През януари Еден се превърща в титуляр. Отбелязва гол при победата с 3 – 0 срещу аматьорския Дюнкерк в мач за купата. Две седмици по-късно отбелязва победния гол срещу Сошо и асистира за такъв срещу Монако. В 1/16-финал за купата на Франция Еден отново бележи срещу носителя на купата Олимпик Лион. На 26 април вкарва гол на Олимпик Марсилия, но той не е достатъчен на клуба. В края на сезона е обявен за „Млад играч на годината“.

2009/10[редактиране | редактиране на кода]

След успешния сезон за футболиста доста европейски клубове проявяват интерес към него. В това число са английските Арсенал и Манчестър Юнайтед, италианският Интер и испанските колоси Барселона и Реал Мадрид. Въпреки всички слухове белгиецът остава в Лил.

Сезонът започва страхотно за Еден, като отбелязва гол в първия мач на Лил за сезона срещу Севойно в третия квалификационен рунд на Лига Европа. На 27 август той отбелязва втория си гол в европейските турнири при победата в плейофа срещу белгийския Генк. Лил печели с 4 – 2 и се класира за груповата фаза на турнира. Азар продължава на бележи в турнира – на 22 октомври отбелязва гол при важната победата срещу Дженоа с 3 – 0. Той получава топката на лявото крило, с великолепен дрибъл преминава шест съперникови играча преди да завърши с удар от около 18 метра.

На 20 декември отбелязва първия си гол за сезона в първенството, в мача срещу Льо Ман. Мачът завършва 3 – 0, Еден се отличава с гол и две асистенции. На 30 януари Aзар отбелязва гола при победата срещу кръвния враг Ланс с 1 – 0. Победата помага на отбора в борбата за позиция носеща място в Шампионска лига. Скоро отборът и футболистът постигат съгласие за ново удължаване договора до 2014 г. На 11 март Азар отбелязва гола при победата над Ливърпул в Лига Европа. Три седмици по-късно Еден записва две асистенции в мача срещу Монпелие. С добрите си представи е обявен за „Играч на месец март“ във френското първенство. Накрая на сезона Азар е номиниран за „Играч на сезона“ и отново за „Млад играч на годината“. Печели приза за „Млад играч“, но за „Играч на сезона“ е избран нападателят на Олимпик Лион – Лисандро Лопес.

2010/11[редактиране | редактиране на кода]

Азар започва като титуляр първите шест мача за сезона в първенството, както и в Шампионска лига. На 29 август отбелязва първия си гол сезона при равенството 1 – 1 срещу Ница. По-късно през септември Азар е оставен за няколко мача на скамейката от Руди Гарсия. Той влиза като смяна в мачовете срещу Спортинг Лисабон, Тулуза, Монпелие и Лион.

На 7 октомври получава повиквателна за националния отбор, но е оставен цял мач на пейката. След националната пауза Азар се завръща с гол срещу Каен. Десет дни по-късно отбелязва втория си гол в първенството срещу Брест. На 21 ноември Еден асистира за двата гола на отбора при победата с 2 – 1 срещу Монако. С началото на новата календарна година Азар отново бележи гол в мача купата на Франция срещу Форбаш. В следващия мач асистира за головете на Муса Соу и Жервиньо. На 4 март от Лил обявяват, че договорът на белгиеца е удължен с още една година и така той ще оставе в клуба до 2015 г.

На 2 април в своя мач №100 Азар отново бележи гол при победата над Каен. Така отборът се откъсва с 8 точки преднина на върха. След добрите си представи Еден отново е избран за „Играч на месец март“. На 19 април отбелязва гол при победата в полуфинала за купата срещу Ница. Три дни по-късно Азар отново е номиниран за „Играч на сезона“. Във финала за купата Азар записва 89 минути при победата на Лил с 1 – 0 срещу ПСЖ. Седмица по-късно Лил печели и шампионата след 2 – 2 срещу същия съперник. Това са първите две отличия на клубно ниво за младия белгиец.

2011/12[редактиране | редактиране на кода]

В началото на новия сезон Азар получава фланелката с №10. В мача за Суперкупата на Франция, Еден отбелязва втория гол за отбора в победата с 5 – 4 над Олимпик Марсилия. На 10 септември отбелязва два гола срещу Сент-Етиен. Четири дни по-късно той прави дебюта си в Шампионска лига срещу ЦСКА Москва. В следващия мач за първенството вкарва дузпа. В последния мач на Лил преди зимната почивка Азар отново бележи. В първия мач след паузата – отново. На 3 март отбелязва два гола срещу Оксер като записва ново върхово постижение – 13 гола през сезона. Накрая на сезона Азар завършва с 20 попадения и е избран за „Играч на сезона“.

Челси[редактиране | редактиране на кода]

В края на месец май след дълга полемика около бъдещето му обявява в Туитър, че ще се присъедини към актуалния европейски клубен шампион. На 4 юни Азар преминава в лондонския клуб за сумата от 32 млн. паунда. Там получава номер 17, носен преди това от Жозе Босингва. Белгиецът прави дебюта си със синята фланелка в мача от предсезонната подготовка срещу Сиатъл Саундърс като се отчита и с гол.

2012/13[редактиране | редактиране на кода]

На 12 август Азар започва като титуляр в мача за Камюнити Шийлд срещу Манчестър Сити, загубен 3 – 2. Седмица по-късно прави дебюта си в първенството срещу Уиган. В този мач Еден асистира за гола на Иванович, а минута по-късно печели дузпа, която Лампард отбелязва. В следващия мач на отбора срещу Рединг, Азар отново печели дузпа, която е реализирана от Лампард и асистира за головете на Гари Кейхил и Иванович. Три дни по-късно Азар отбелязва първия си гол на Челси, в мача срещу Нюкасъл от дузпа. Прави дебюта си в Шампионска лига в мача срещу Ювентус на Стамфорд Бридж. На 6 октомври отбелязва втория си гол за сините при 4 – 1 срещу Норич. През декември отбелязва нови два гола в мачовете срещу Лийдс и Астън Вила.

Реал Мадрид[редактиране | редактиране на кода]

На 7 юни 2019 г. официалният сайт на Реал Мадрид обявява привличането на Азар от Челси с договор за 5 години до 30 юни 2024 година.[11][12] Трансферната сума не се съобщава, но според повечето информации тя възлиза на 100 млн. евро, а към тях има и бонус клаузи, които ще се отключат в следващите години според постиженията на футболиста в новия му клуб от Испания.[13][14] На 13 юни подписва официално своя договор и е представен като футболист на Реал Мадрид пред повече от 50 хил. души.[15][16] Поради контузия преди началото на сезона в Испания той прави своя официален дебют за Реал Мадрид на 14 септември, влизайки като резерва в 60. минута при домакинската победа с 3 – 2 над отбора на Леванте.[17][18][19]

Национална кариера[редактиране | редактиране на кода]

С юношеския отбор на Белгия достига до полуфиналите в Европейското първенство за младежи до 17 г., а на Световното първенство за младежи завършва на последно място в групата. На 19 ноември 2008 г. на 17 години прави дебюта си за мъжкия национален отбор, влизайки като резерва в мача срещу Люксембург. На 7 октомври 2011 г. отбелязва и първия си гол за страната срещу Казахстан в квалификационния мач за Европейското първенство през 2012 г., където белгийският национален отбор не успява да се класира.

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

Клубна статистика[редактиране | редактиране на кода]

  • Информацията е валидна към 10 май 2021 г.
Отбор Сезон Първенство Купа[nb 1] Европа[nb 2] Общо
Мачове Голове Мачове Голове Мачове Голове Мачове Голове Асист.
Лил 2007/08 4 0 4 0 0
2008/09 30 4 5 2 35 6 4
2009/10 37 5 3 12 4 1 52 10 13
2010/11 38 7 7 5 9 0 54 12 14
2011/12 38 20 5 2 6 0 49 22 22
Общо 147 36 20 21 19 1 194 50 53
Челси 2012/13 34 9 15 3 13 1 62 13 24
2013/14 35 14 5 1 9 2 49 17 10
2014/15 38 14 7 2 7 3 52 19 13
2015/16 31 4 4 2 8 0 43 6 8
2016/17 36 16 7 1 43 17 7
2017/18 34 12 9 2 8 3 51 17 13
2018/19 37 16 7 3 8 2 52 21 17
Общо 245 85 54 14 53 11 352 110 92
Реал Мадрид 2019/20 16 1 0 0 6 0 22 1 7
2020/21 13 3 2 0 5 1 20 4 2
Общо 29 4 2 0 11 1 42 5 9
Общо за кариерата 420 124 74 35 83 13 588 165 154

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

 Франция / Лил

 Англия / Челси

 Испания / Реал Мадрид

Ла Лига (2): 2019/20, 2021/22

Суперкупа на Испания (1): 2019/20

Шампионска лига 2021/2022  Белгия

Световно първенство по футбол – трето място: 2018

Национална статистика[редактиране | редактиране на кода]

  • Информацията е валидна към 11 юни 2019 г.
Национален отбор Година Мачове Голове
Белгия 2008 1 0
2009 9 0
2010 7 0
2011 8 1
2012 8 1
2013 9 3
2014 12 1
2015 9 6
2016 14 5
2017 5 4
2018 16 6
2019 4 3
Общо 102 30

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Eden Hazard ESPN Profile // ESPN. Архивиран от оригинала на 2012-10-24.
  2. St Etienne v Lille: Preview // ESPN. 5 март 2010. Архивиран от оригинала на 2012-10-23.
  3. Leach, Jimmy. Arsenal: potential transfer targets // The Independent. London, 30 ноември 2009.
  4. Lyttleton, Ben. Ten top Ligue 1 talents who could be on the move this summer // Sports Illustrated. 18 април 2011.
  5. Benammar, Emily. Eden Hazard, the Lille winger dubbed 'the next Lionel Messi // The Daily Telegraph. London, 1 април 2010.
  6. Scout Report: Arsenal and Manchester United target Eden Hazard // Football Transfer Tavern. 8 януари 2010. Архивиран от оригинала на 2016-03-07.
  7. Could Lille’s Eden Hazard go to Emirates? Liverpool eye Heskey // The First Post. 23 декември 2009. Архивиран от оригинала.
  8. Foreign correspondent: Eden Hazard // Ligue de Football Professionnel. 2 ноември 2009.
  9. Eden Hazard, un genio del desborde // Marca. 1 април 2010. (на испански)
  10. Les Hazard, une famille de foot // Le Parisien, 15 март 2011.
  11. Comunicado Oficial: Hazard
  12. Hazard, nuevo jugador del Real Madrid
  13. Официално: Еден Азар е играч на Реал Мадрид!
  14. Трансферът е факт: Реал Мадрид купи Азар
  15. При голям фенски интерес Реал представя Азар
  16. 50 хиляди посрещнаха Азар, той призна, че сбъдва детска мечта
  17. Реал започна ударно, но за малко да се издъни
  18. Реал Мадрид се разходи по бръснача в мач, в който можеше да вкара куп голове[неработеща препратка]
  19. Real Madrid vs Levante 3 – 2, Soccerway
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Eden Hazard в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​