Ерих фон Деникен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ерих фон Деникен
швейцарски писател
швейцарски писател
Роден14 април 1935
Жанрнаучна фантастика
Темауфология, извънземни цивилизации
Дебютни творби„Спомени от бъдещето“ (1968)
Уебсайтофициална страница
Ерих фон Деникен в Общомедия

Ерих Антон Паул фон Деникен (на немски: Erich Anton Paul von Däniken) е швейцарски писател на тема палеоконтакт и праастронавтика (древни астронавти или космонавти), т.е. на идеята за посещението на Земята в миналото от неидентифицирани форми на разум и тяхното въздействие върху появата на човека и човешката история.

От малък се интересува от древни надписи и рисунки, както и от някои археологически загадки. На базата на тях той развива псевдонаучна теория, в която е заложена хипотезата, че още в древни времена Земята е била посещавана от извънземни. Деникен дори твърди, че извънземните упражнявали влияние върху хода на еволюцията. Заедно с Робер Шару, който през 1962 г. написва „Непознатата история на човечеството отпреди 100 хиляди години“, според която животът на Земята е пренесен от напреднала извънземна цивилизация. Инициатор е на уникалния музей на загадките в град Интерлакен, Швейцария.

Проблеми със закона[редактиране | редактиране на кода]

Съприкосновенията на Ерих фон Деникен с властите на закона започват в ранните му години. През 60-те години на XX век Фон Деникен работи в редица хотели и ресторанти в Швейцария. По това време е осъден за измама на управител в един от хотелите и излежава присъдата си в затвора. През 1967 г., малко след публикуването на Chariots of the Gods, той е арестуван и обвинен от Интерпол за измама и укриване на данъци в рамките на 14 000 щатски долара. В рамките на разследването властите откриват огромен личен дълг в размера на 700 000 щатски долара. Ерих фон Деникен е признат за виновен за злоупотреба и незаконно укриване на данъци. Излежава присъда за повече от три години в швейцарски затвор.[1]

Критика[редактиране | редактиране на кода]

Творчеството на Ерих фон Деникен създава доста противоречия. Неговите идеи като цяло не се приемат от научната общност. Критикуван е от известни учени като Карл Сейгън и Йосиф Шкловски. Карл Сейгън например заявява, че макар да е възможно посещението от извънземни цивилизации по принцип, палеоконтакт с такава цивилизация оставя и изисква необикновени доказателства, каквито Фон Деникен не представя, което прави тезата му научно неиздържана.[2][3]

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Неговите книги са преведени на 32 езика и излезли в тираж над 62 милиона екземпляра. Първата му книга „Спомени от бъдещето“ е издадена през 1968 и през 1970 излиза документален филм, направен по нея. Някои по-известни негови произведения са:

  • Спомени от бъдещето (1968), оригинално заглавие: Erinnerungen an die Zukunft, Souvenir du futur, 1968. превод на английски: Chariots of the Gods. Unsolved Mysteries of the Past.
  • Завръщане към звездите (1969), оригинално заглавие: Zurück zu den Sternen, 1969.
  • Моите доказателства (1978) – ISBN-10: 2226006869.
  • Страшният съд е започнал отдавна (1995), оригинално заглавие: Der jüngste Tag hat längst begonnen

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "They came from outer space — and posed for portraits" Times 3 декември 2002
  2. Davidson, Keay. excerpt from 'Carl Sagan: A Life' // encyclopedia.com, Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal, 11/1/1999. Посетен на 10.04.2008. (на английски)
  3. Преглед на съдебните процедури по делото срещу Деникен в Шпигел ((de))

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за