Земетресение в Кобе (1995)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Земетресение в Кобе
Дата17 януари 1995
Магнитуд7,2
Епицентъро. Аваджи, Япония
Засегнати страниЯпония
Последствия6434 убити
Земетресение в Кобе (1995) в Общомедия

Земетресението в Кобе е поставяно на 3-то място в оценката за природни бедствия, предизвикали най-тежките материални щети в историята.

Епицентърът на земетресението е в северната част на остров Аваджи, на 20 km от град Кобе в Япония. То става в 5:47 местно време на 17 януари 1995, продължава около 20 c и има магнитуд 7,2.

Общо 6433 души губят живота си, повечето в град Кобе, а 43 792 са ранени. Освен това земетресението причинява материални щети за около 10 трилиона японски йени, 2,5% от брутния вътрешен продукт на Япония по това време. Това е най-тежкото земетресение в историята на страната след Голямото земетресение в Канто през 1923 г.

Разрушени са над 200000 здания, 1 км. от скоростната магистрала Ханшин, 120 от 150-те стоянки на пристанището на Кобе, напълно е разрушена електроснабдителната система на града. Сумата за възстановяване от щетите се изчислява в размер около 70 милиарда евро или 102,5 млрд. щатски долара[1].

Констатирани са множество конструктивни недостатъци в строителството и в организацията на спасителните работи. Недоволството от правителството е толкова голямо, че даже мафията (якудза) помага на пострадалите, доставяйки вода и хранителни продукти[2].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Great Hanshin earthquake в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​