Зубин Мета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зубин Мета
ज़ुबिन मेहता
индийски диригент
Роден
29 април 1936 г. (87 г.)

РелигияЗороастризъм
Учил вУниверситет за музика и сценично изкуство
Музикална кариера
Стилкласическа музика
Инструментипиано, контрабас
Активностот 1958 г.
ЛейбълДека Рекърдс“, „Кълъмбия Рекърдс“, „Дойче Грамофон
Участник в„Виенска държавна опера“, Bavarian State Orchestra
Семейство

Уебсайтwww.zubinmehta.net
Зубин Мета в Общомедия

Зубин Мета е индийски симфоничен диригент, едно от най-уважаваните имена в света и почетен диригент на оперните театри в Милано, Виена, Монреал, Лос Анжелис и Ню Йорк. Почитател на творчеството на Щраус баща и син.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Зубин Мета е роден на 29 април 1936 г. в семейство на парси в Бомбай (днес Мумбай), Индия; син е на Мехли и Техмина Мета. Неговият баща Мехли Мета е цигулар и диригент, основател на Бомбайския симфоничен оркестър. Зубин е възпитаник на гимназията Света Мария в Мазагоан, Мумбай. Първоначално възнамерява да следва медицина, но накрая се записва като студент във Виена на 18 години, при известния преподавател Ханс Сваровски. По същото време в академията са диригентът Клаудио Абадо и диригентът пианист Даниел Баренбойм. През 1958 г. прави първия си дебют като диригент във Виена. В същата година печели Международния диригентски конкурс в Ливърпул и е назначен за асистент-диригент в Кралския ливърпулски филхармоничен оркестър.

Скоро Мета става главен диригент, когато през 1960 г. е назначен за диригент на Монреалския симфоничен оркестър, като остава на този пост до 1967 г. През 1998 г. става директор на Баварската опера в Мюнхен, Германия.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

През 2000 г. неговият брат Зарин Мета е назначен за изпълнителен директор на Нюйоркския филхармоничен оркестър, Зарин е женен за първата жена на Зубин Мета.

В популярната култура[редактиране | редактиране на кода]

В романа на Сидни Шелдън „Господарят на играта“ протагонистката споменава Зубин Мета, след като гледа нейния голям син да изпълнява музикално произведение.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Видеозаписи