Изабела Арагонска (Милано)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Изабела Арагонска.

Изабела Арагонска
титулувана кралица на Йерусалим
Лични данни
Родена
Починала
11 февруари 1524 г. (53 г.)
Неапол, Италия
Други титлинеаполитанска принцеса, херцогиня на Милано, херцогиня на Бари, принцеса на Росано
Семейство
БащаАлфонсо II
МайкаИполита Мария Сфорца
БракДжан Галеацо Сфорца
ПотомциФранческо Сфорца, Бона Сфорца, Иполита Мария
Изабела Арагонска в Общомедия

Изабела Арагонска (2 октомври 1470 – 11 февруари 1524) е неаполитанска принцеса, херцогиня на Милано, херцогиня на Бари, принцеса на Росано и титулувана кралица на Йерусалим.

Изабела е родена на 2 октомври 1470 г. в Неапол, днешна Италия. Тя е дъщеря на Алфонсо II, крал на Неаполитанското кралство, и Иполита Мария Сфорца.

През 1489 г. Изабела се омъжва за своя първи братовчед, херцогът на Милано Джан Галеацо Сфорца (1469 – 1494). Двамата имат три деца:

След смъртта на брат си, Фердинанд II, Изабела наследява титлите херцогиня на Бари, принцеса на Росано и кралица на Йерусалим.

Giovanni Ambrogio de Predis, c. 1495 – 1499, National Gallery (London)

Съществува теория, според която Изабела Арагонска е моделът, който Леонардо да Винчи е използвал при рисуването на Мона Лиза. Има предположение, че Изабела е имала морганатичен брак с Леонардо да Винчи, който единадесет години е бил дворцов художник на Милано, и му е родила двама сина и три дъщери[1].

Маике Фогт-Люерсен Архив на оригинала от 2007-09-29 в Wayback Machine. твърди, че жената зад загадъчната усмивка на Мона Лиза е Изабела Арагонска, херцогинята на Милано. Според Маике стилът на тъмнозелената рокля на Мона Лиза загатва, че жената е член на династията Сфорца. Нейната теория е, че Мона Лиза е първият официален портрет на новата херцогиня на Милано, което доказва, че той е рисуван през пролетта или лятото на 1489, а не през 1503 г. Въпреки различните теории последните открития на Хайделбергската академия потвърждават традиционната идентификация на Мона Лиза с Лиза дела Джоконда[2]

Съществува друг портрет на млада жена със светли коси (в галерията Дориа Памфили, Рим), дело на Рафаело, който притежава по-голяма прилика с Изабела Арагонска. Стилът на роклята ѝ е отнесен между 1515 и 1525 г., а жената показва символите на миланския клон на рода Сфорца – панделката, белия и червения цвят. По това време обаче Изабела е била на около 45 – 55 години и е имала тъмна коса.

Изабела Арагонска умира на 11 февруари 1524 в Неапол.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. kleio.org // Isabella of Aragon. Архивиран от оригинала на 2007-06-14. Посетен на 2008-02-18 2006.
  2. Reuters story
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Isabella of Naples в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​