Изповед

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Покаяние пренасочва насам. За грузинския филм вижте Покаяние (филм).

Изповедта e признание на грях, грешни постъпки, към свещеник или по-висшестоящ монах като религиозна практика в множество религии. Изповедалня в католицизма (и при англиканската църква) е помещение, специално пригодено за изповядване на прегрешенията пред католическия свещеник.

Изповедта, наричана също покаяние, е един от обредите в авраамическите религии, а в православието, католицизма и англиканството и едно от тайнствата. Тя включва признаването на вече извършен грях, разкайването за него и намерението в бъдеще да не се извършват нови грехове.

В православието изповедта и покаянието за греховете се разбира повече като част от духовното развитие, отколкото от пречистването на душата. Грехът не се възприема като замърсяване на душата, а по-скоро като грешка, която трябва да се поправи.

В Будистката традиция монасите правят задължително периодично изповеди пред по-висшестоящи монаси. В сутрите на Пали канона монасите Бхикшу правят своите изповеди директно пред Буда.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Confession (religion) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​