Интернет икономика

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Интернет икономика се отнася до правенето на бизнес чрез пазари, чиято инфраструктура е базирана на Интернет и Световната мрежа. Интернет икономиката се различава от традиционната икономика по множество начини, включително: комуникация, сегментация на пазара, стойности на разпределение и цена.

Гош (1998) определя, че бизнесите не могат да избегнат Интернет икономиката. Те трябва да отчетат и разберат, че има едновременно глобални възможности на разположение, както и рискове от неучастие. И трябва да отчетат, че чрез Интернет, всеки участник във веригата на стойността може да узурпира ролята на който и да е друг участник.

Поради огромното количество свързани потребители, невероятната скорост на разпространение на информацията, и на липсата на определящо значение на разстоянията, фирмите могат да предлагат стоки и услуги не само локално, но и на потенциални клиенти по цялото земно кълбо. Както Грегори Манкю определя през 2003, „преимуществата на информационните технологии като Интернет са неимоверни и повлияват много дялове на икономиката“.

В една ранна статия Яайн Валанс (1993) вижда комуникацията между бизнеси и техните клиенти като ключова за успеха в Интернет икономиката.

Мондал (1999) отбелязва, че различията в цените, базирани на лоша информация или географска дистанция няма да просъществуват в Интернет икономиката. Той също отбелязва, че бизнесите вероятно ще приспособяват техните цени по-често в отговор на Интернет конкуренцията.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Валанс – Vallance, Iain. 1993. Make Way for Multimedia, в: The Economist (16 октомври 1993)
  • Гош – Gosh, Shikhar. 1998. Making Business Sense of the Internet, в: Harvard Business Review (март 1998)
  • Манкю – Mankiw, Gregory. 2003. Principles of Economics. стр.784
  • Мондал – Mondahl, Mary. 1999. Now or Never. В: Harper Business Review. стр.82, 88
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Internet Economy в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​