Йоркшър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йоркшър
Yorkshire
Знаме
      
РегионСеверна Англия
СтолицаЙорк
Площ11 903 km²
Население (2011)5 288 200 души
Включва
Йоркшър в Общомедия
Произношение на английски

Йоркшър (или Йоркшир) (на английски: Yorkshire) е историческо графство в Северна Англия и най-голямото по площ в Обединеното кралство към 1891 г.[1] Поради значителния му размер спрямо останалите английски графства, функциите му постепенно преминават към административните му подразделения, които са се променяли периодически с времето. Въпреки тези промени Йоркшър остава ясно разпознаваем като географска област и културен регион.[2][3] Името е познато и добре разбираемо в Обединеното кралство и се използва широко в медиите и армията[4], както и в текущите наименования на гражданската администрация, като например графства Северен Йоркшър, Южен Йоркшър, Западен Йоркшър и Източен Йоркшър.

Релефът на графството е разнообразен: на северозапад се намират някои от най-високите планини в Англия, на други места има блата, редуващи се с плодородни райони. Всички реки, освен Тийз и Рибъл, принадлежат към басейна на Уз и Хъмбър. През 20. век графството заема първо място по земеделие и животновъдство. Западната му част е богата на полезни изкопаеми и има много фабрики. Йоркшър се дели на няколко исторически зони: северен (North Riding), западен (West Riding) и източен (East Riding) райони (или райдинг (на английски: riding), което на саксонски означава третина) и град Йорк. През 1974 е проведена реорганизация, при която историческото графство Йоркшър се преобразува в административни графства Северен Йоркшър, Западен Йоркшър, Южен Йоркшър и Източен Йоркшър. Освен Йорк, други големи градове са Лийдс, Шефилд, Кингстън ъпон Хъл, Брадфорд и Уейкфийлд.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. G. Gibbons, Yorkshire: Britain's Largest County (London: Geographica Ltd., 1969).
  2. Yorkshire Ridings Society // Архивиран от оригинала на 2012-08-05. Посетен на 3 юни 2009.
  3. Allen, Liam. What's so special about Yorkshire? // BBC, 1 август 2006. Посетен на 15 юли 2008.
  4. New Yorkshire Regiment is formed // BBC, 6 юни 2006. Посетен на 8 октомври 2008.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Yorkshire“ и страницата „Йоркшир“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.