Йохан Вилхелм Краузе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йохан Вилхелм Краузе
архитект и учен
Портрет на Йохан Вилхелм Краузе
Портрет на Йохан Вилхелм Краузе

Роден
Дзечморовице, Прусия
Починал
Йохан Вилхелм Краузе в Общомедия

Йохан Вилхелм Краузе на немски: Johann Wilhelm Krause) е архитект от Долна Силезия (в тогавашна Прусия, днешна Полша), работил като архитект и професор в Ливония и Дерпт (Дорпат, днес Тарту, тогава в Руската империя).

Роден е през 1757 г. в с. Дитмансдорф, Долна Силезия (дн. Дзечморовице [Dziećmorowice], Долносилезко войводство). Следва малко теология, чертане и архитектура. Естетичният му вкус се развива основно в периода, когато живее и работи в Дрезден – родното място на германската класицистична архитектура. Работи като техник в Пруската армия.

Заживява в Ливония през 1784 г., където работи като домашен учител. Занимава се също и с паркова архитектура, печатано графично изкуство и работи като архитект[1].

Съпругът Георг Фридрих Парот на негова балдъза (сестра на съпругата му) става ректор на Тартуския университет, основан през 1802 г. Краузе е назначен (1806) в Тартуския университет за професор по икономика, лесничейство, технологии и цивилна архитектура и назначен за глава на Университетския комитет за конструкции. Работи като професор до смъртта си през 1828 г.

Архитект е на Обсерваторията, Дяволския и Ангелския мостове на Катедралния хълм, главната сграда на университета, библиотеката и клиниката в Тартус[1].

Сградата на Тартуския университет

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Architect // www.muuseum.ut.ee. Посетен на 9 септември 2015. (на английски)