Казахстанско железопътно дружество

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Казахстанско железопътно дружество
Қазақстан Темір Жолы
Қазақ Темір Жолы ғимараты.jpg
Главният офис на КТЖ в Астана
Типакционерно дружество
Индустриятранспорт
Основаване1997 г.
СедалищеАстана, Казахстан
Ключови личностиАскар Мамин (председател)
Служители155 134 (2012)
СобственикКазахстан
Уебсайтwww.railways.kz
Казахстанско железопътно дружество в Общомедия

„Казахстански железници“ (на казахски: Қазақстан темір жолы, КТЖ[1]) е най-големият оператор на магистралния железопътен транспорт в Казахстан. Единствен акционер на дружеството е националният фонд „Самрук-Казына“ със 100% държавно участие, с обем на капиталовложенията през 2012 г. от 499 515 млн. казахски тенге.

Железничарското дружество осигурява работа на 156 000 души – 1% от казахското население. Осигуряват се работни места и в собствен Локомотивостроителен завод в Астана, работещ по технологии на General Electric Transportation и капацитет 150 локомотива в година. Компанията е наследник на образуваната през 1958 г. Казахската съветска железопътна транспортна система, която със своите 11000 km е най-дългата в СССР. На 20 февруари 1986 г. на нея е поставен световен рекорд за най-дълъг ЖП състав от 440 вагона с общо тегло 43 400 тона и дължина 6,5 km. Най-дългият обслужван маршрут на казахските железници е Алмати – Мангишлак (3269 km или 70 часа и 13 минути).

40-етажната 174-метрова административна сграда на КТЖ е едно от най-високите здания в Централна Азия.

Компанията е основен спонсор на ФК Локомотив Астана и хокейния клуб „Баръс“.

Основни линии[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Съгласно устава на дружеството официалното наименование е на руски език – АО „Национальная компания „Қазақстан темір жолы““.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Казахстанские железные дороги“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​