Калуди Калудов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Калуди Калудов
български певец
Роден
15 март 1953 г. (71 г.)

Учил вНационална музикална академия
Музикална кариера
Стилопера
Инструментивокал
Гластенор
Активностот 1978 г.

Калуди Купенов Калудов, български оперен певец със световна слава.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Калуди Калудов е роден на 15 март 1953 г. в село Любен Каравелово, Варненско.[1].

През 1978 г. завършва оперно пеене в Държавната музикална академия – София в класа на доц. Лиляна Жабленска и продължава да се развива като тенор като ученик на известния наш певец и музикален педагог Никола Николов. Дебютът му като певец е през 1978 г. в ролята на Алфред в операта Травиата на Джузепе Верди.

От 80-те години международната кариера на Калуди Калудов е възходяща и той е нареждан от ценителите на операта в челото на тенорите в света. Пял е във Виенската Щатс Опер, Ла Скала, Лисео (Барселона), Ковънт Гардън, Метрополитън и други световни оперни театри. Изпълнявал е главните тенорови партии в опери на Верди, Пучини, Маскани, Бизе, Леонкавало и др. Партнирал е на изпълнители от световна класа и е работил с диригенти от световна величина, като Рикардо Мути, Фабио Луизи, Клаудио Абадо. В репертоара му има редица партии от оратории и концертни изпълнения.

От 1990 г. живее за постоянно в Полша и пее в най-големия полски оперен театър Театр Велки във Варшава. През 1992 г. създава и е артистичен директор на Фестивала за вокална музика Viva el canto в полския град Чешин. От 2003 г. е преподавател в Музикалната академия на Катовице. След 1994 г. Калуди Калудов ръководи няколко майсторски класа в Полша, Италия и България.

Има записи в най-големите звукозаписни компании. На полския музикален пазар е особено популярен дискът му „О, звезда Витлеемска“, за който е лауреат на Златна плоча.

До 4 август 2010 г. е директор на ОФД – Пловдив.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Калудов има два брака и пет деца. Женен е за полското сопрано Анна Дитри. Двамата имат син – Калоян, роден на 12 октомври 2015 г., който е първо дете за Дитри и пето за Калудов. Предишният брак на Калудов пак е с полякиня.

Участия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Източници[редактиране | редактиране на кода]