Класификация на корабите

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Класификация на корабите – разделение (класификация) на военните кораби (съдове) на класове, подкласове и типове (проекти) в зависимост от тяхното предназначение, водоизместимост, въоръжения и други тактико-технически данни[1][2].

Обща международна класификация на корабите не съществува. Във всяка отделна страна, имаща свои военноморски сили, е приета своя система за деление на корабите на класове[2][3].

Класове, подкласове, типове и рангове на корабите[редактиране | редактиране на кода]

Класа кораби е съставен от кораби с еднакво бойно предназначение и основно въоръжение.

В подкласовете кораби влизат корабите от един общ клас, но отличаващи се един от друг по водоизместимост или специализация.

Типа (проекта) кораби е съставен от корабите на общ подклас, имащи еднакви тактико-технически характеристики, но отличаващи се от другите кораби в този подклас по корабната си архитектура, конструктивните детайли и техническото си оборудване.

В ред флотове (ВМФ на Русия и др.) корабите също се делят и на рангове[1].

Класификация на корабите на ВМФ на СССР и Русия[редактиране | редактиране на кода]

Класификация на корабите на ВМФ на САЩ[редактиране | редактиране на кода]

По съвременната класификация на ВМС на САЩ флота се дели на:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Военно-морской словарь. М., 1990, 511 с. ISBN 5-203-00174-X. с. 183 – 184.
  • Лобач-Жученко М. Б. Основные элементы кораблей и судов. М., 1955, 80 с.
  • Мельников П. Е. и др. Справочник морского десантника. М., 1975, 288 с.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Классификация кораблей“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​