Кнесет (Израел)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кнесет
Обща информация
ТипЕднокамарен парламент
Ръководители
ГоворителЙоел Еделщейн
ПартияЛикуд, Кулану, Наш дом Израел [1]
Избран18 март 2013 г.
Състав
Членове120
Допълнителна информация
Последни избори17 март 2015 г.
СедалищеЙерусалим
Уебсайтknesset.gov.il
Кнесет в Общомедия

Кнесет (на иврит: כנסת‎‎; в буквален превод „събрание“) е законодателният орган на властта в Израел, неговият парламент. Броят на членовете му е 120, които се избират по партийни списъци.

Тъй като Израел е парламентарна република, Кнесетът е нейният върховен орган на властта. След избирането на президент на Израел се провежда съвещание с всяка от победилите фракции и за глава на правителството (премиер-министър) се назначава онзи, който е „най-способен“ да сформира коалиционно правителство. Обикновено това е лидерът на най-голямата от избраните партии. От 1996 до 2001 г. премиер-министърът на Израел се избира с пряк народен вот.

Съставът на правителството трябва да получи мнозинство от членовете на Кнесета. Те, веднъж на 7 години, избират президента на Израел, който изпълнява предимно церемониални функции. Срокът на пълномощията на Кнесета е 4 години.

Един от основните закони на страната, законът за Кнесета, установява четиригодишният период на пълномощия на всеки парламентарен състав от деня на неговото избиране. Законът назначава нови избори на третия вторник от месец хешван в годината на приключване на пълномощията на настоящия Кнесет. В случай, че предишната година е била високосна, изборите се провеждат в първия вторник на хешван. След четири години се обявява разпускането на Кнесета и се провеждат нови избори. Но Кнесетът има право да измести датата за разпускане, да съкрати или да удължи срока на своите пълномощия. В Израел процентовата бариера е много ниска – 2%, и затова в Кнесета обикновено са представени най-малко 10 партии.

Първият Кнесет е избран на 24 тевет 1909 година – 24 януари 1949 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Кнессет“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​