Кристоф Дюфро дьо ла Жемереи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кристоф Дюфро дьо ла Жемереи
Christophe Dufrost de La Jemerais
канадски изследовател и картограф
Жан Батист дьо ла Верандри и братовчед му Кристоф Жемереи
Жан Батист дьо ла Верандри и братовчед му Кристоф Жемереи

Роден
Починал
10 май 1736 г. (27 г.)

Националност Канада
Научна дейност
ОбластКартография

Кристоф Дюфро дьо ла Жемереи (на френски: Christophe Dufrost de La Jemerais) е канадски изследовател и картограф, племенник на Пиер Готие Варен дьо ла Верандри.

Експедиционна дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 1733 г. Жемереи се спуска по река Уинипег, изтичаща от Горското езеро и плава надолу по нея до праговете ѝ преди вливането ѝ в югоизточния ъгъл на езерото Уинипег. През 1734 – 1735, заедно с братовчедите си Жан Батист и Пиер Варен дьо ла Верандри, достига езерото Уинипег (24,3 хил. км2) и изследва южния му басейн. Открива река Северна Ред Ривър (960 км), вливаща се от юг в него и долното течение на големия ѝ ляв приток – река Асинибойн. Освен това братовчедите събират сведения за две други големи канадски езера – Манитоба на юг и Уинипегосис на север.

Освен като трапер и пътешественик Жемереи се проявява и като умел картограф. Той създава първите френски карти на изследваните от него райони.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Christopher Dufrost de La Jemeraye в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​