Куарто (крайцер скаут, 1911)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Куарто“
Quarto
Крайцерът „Куарто“ в пристанище Варна през юли 1932 г.
Флаг Италия
Клас и типКрайцер скаут
Следващ типКрайцери скаути тип „Нино Биксио“
Предшестващ типЛибия
ПроизводителArsenale di Venezia Венеция, Италия.
Служба
Заложен14 ноември 1909 г.
Спуснат на вода19 август 1911 г.
Влиза в строй31 март 1913 г.
Потъналпотопен като кораб-мишена през ноември 1940 г.
Състояниеизвън експлоатация
Основни характеристики
Водоизместимост3323 t (нормална);
3323 t (пълна)
Дължина131,6 m
Дължина между перпендикулярите
126,0 m
Ширина12,8 m
Газене4,1 m
Броняна палубата: 38 mm;
на бойната рубка: 100 mm
Задвижване4 парни турбини Parsons;
10 водотръбни котли Blechynden
Мощност25 000 к.с. (18,6 МВт)
Движител4 гребни винта
Скорост28 възела
(52 km/h)
Далечина на
плаване
2300 морски мили при 15 възела ход;
Запас гориво: 800 t въглища и петрол
Екипаж247 души
Кръстен в чест на:едноименните град и община Куарто
Въоръжение
Артилерия6x1 120 mm;
6x1 76 mm
Минноторпедно
въоръжение
2x1 450 mm ТА; 200 морски мини
„Куарто“ в Общомедия

Куарто (на италиански: Quarto) е бронепалубен крайцер на Кралските военноморски сили на Италия от началото на 20 век. Построен в единствен екземпляр. Това в първия италиански крайцер, който се задвижва с парни турбини, което носи скорост от над 28 възела и спомага за изпълняването на основната роля за която е създаден – разузнавач за основните сили на флота.

„Куарто“ е базиран в Бриндизи през Първата световна война и участва веднъж в бойни действия в атака на Австро-Унгарски транспорти в южната част на Адриатическо море, като при срещата му с австроунгарския крайцер „Хелголанд“ двата кораба се оттеглят без да си нанесат взаимно повреди. В началото на 1930-те години „Куарто“ служи в Източна Азия и оказва поддръжка на италианската армия във Втората италианско-етиопска война, 1936 г. Следващите години е флагман на италианските сили, които участват в патрулните операции на неинтервентите, по време на гражданската война в Испания, атакуван е от Републикански бомбардировачи, но не получава повреди. Изключен е от състава на флота през януари 1939 г. и се използва като кораб-мишена за тестове с човешко торпедо и моторници-бомби, потъва след тест на моторница-бомба през ноември 1940 г., която макар и с намален заряд причинява на кораба такива поражения, че той бързо потъва.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

„Куарто“ е проектиран от капитан 3-ти ранг Джулио Труконе за служба като крайцер скаут на Италианския флот. Като такъв е първият крайцер на флота, който е задвижван от парни турбини. Има две мачти, разположени при предния и задния команден пост. Основната защита на крайцера е бронирана палуба и броня на бойната рубка. Парните турбини са четири на брой, модел Парсънс, всяка от които задвижва отделен вал и гребен винт, и са захранвани от пара с осем работещи на петрол, както и два комбинирани (на петрол и въглища) парни котли. Котлите са разположени в три котелни отделения между разположените в средата на крайцера три комина[1].

Основното въоръжение на кораба са шест единично монтирани скорострелни 120 mm оръдия, с дължина на ствола 50 калибра. Две от тях са монтирани успоредно на бака, две се намират на главната палуба, пред задната рубка, а последните две след нея на горната палуба, като лявото от тях е изместено назад[2]. Оръдията са произведени от фирмата Armstrong Whitworth (Армстронг)[3]. Спомагателната артилерия е представена от шест 76 mm, 50 калиброви оръдия[4][5]. Минното въоръжение се състои от два 450 mm надводни торпедни апарата, които скоро след влизането в строй на крайцера са заменени с един сдвоен апарат. Освен това „Куарто“ е проектиран да носи и 200 морски мини[6].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gardiner & Gray, p. 263
  2. Gardiner & Gray, p. 263
  3. Friedman, p. 96
  4. Gardiner & Gray, p. 263
  5. Friedman, p. 108
  6. Gardiner & Gray, p. 263

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Italian cruiser Quarto в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​