Лайза Новак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лайза Новак
американски астронавт
Информация
Роден10 май 1963 г. (60 г.)
Вашингтон, Федерален окръг Колумбия, САЩ
Националностамериканка
Друга професиякомандир на полети
Званиекапитан от USN
Престой в космоса12 денонощия 18 часа 37 мин. 54 сек.
СелекцияГрупа НАСА-16 (1996)
МисииSTS-121
Емблема на мисията
Лайза Новак в Общомедия

Лайза Мария Новак (на английски: Lisa Marie Nowak) e американски офицер от USN и астронавт на НАСА, участник в един космически полет.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Лайза Новак завършва колежа Charles W. Woodward High School в Мериленд през 1981 г. През 1985 г. се дипломира като бакалавър по аерокосмическо инженерство във Военноморската академия на САЩ, Анаполис, Мериленд. През 1992 г. става магистър по същата специалност в Института за следдипломна квалификация на USN, Монтерей, Калифорния.

Военна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Лайза Новак постъпва на служба в USN след дипломирането си през 1985 г. През 1987 г. става командир на полети в тренировъчна ескадрила 86 (VT-86), базирана в Пенсакола, Флорида. През 1993 г. завършва школа за тест пилоти в Мериленд. Остава на служба в школата като офицер по поддръжката на авиационните системи на изтребителите F-18 Хорнет и А-6 Интрюдър. В кариерата си има над 1500 часа изпитателни полети на 30 различни типа летателни апарати.

Служба в НАСА[редактиране | редактиране на кода]

Лайза Новак е избрана за астронавт от НАСА на 1 май 1996 година, Астронавтска група №16. Участва в един космически полет.

Полет[редактиране | редактиране на кода]

Лайза Новак лети в космоса като член на екипажа на мисия STS-121:

Космически полет на Лайза Мария Новак
Дата КК Емблема на мисията Функции Продължителност
1 4 юли 2006 Дискавъри“, мисия STS-121
Специалист на мисията 12 денонощия 18 часа 37 мин. 54 сек.
Сумарно време в космоса – 12 денонощия 18 часа 37 мин. 54 сек.

Уволнение[редактиране | редактиране на кода]

На 5 февруари 2007 г. Лайза Новак е арестувана на международното летище в Орландо, Флорида. Предявени са ѝ обвинения в опит за отвличане, нанасяне на побой с телесни повреди, кражба на автомобил и унищожаване на улики. По-късно е обвинена и в опит за убийство на капитана от USAF Колин Шипман, подозирана от Новак за интимна връзка с приятеля ѝ, астронавта от НАСА Уилям Офелейн. Новак е следствена до ноември 2009 г., след което е осъдена на една година условно. Като смекчаващи вината обстоятелства са изтъкнати отличната ѝ служба, фактът, че е направила пълни самопризнания и е поднесла извиненията си на Колин Шипман. Заедно с Уилям Офелейн са уволнени от НАСА на 8 март 2007 г. – първи такъв случай в историята на агенцията. Л. Новак се завръща на активна служба в USN на 7 март 2007 г. (по взаимно споразумение между НАСА и USN), но е отстранена от длъжност, докато продължава съдебния процес срещу нея. На 20 август 2010 г. е уволнена дисциплинарно от флота и понижена с една офицерска степен: от капитан – на командир. След като скандалът получава широка гласност, съпругът ѝ Ричард Новак подава молба за развод и родителско право върху трите им деца.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Медал за похвална служба;
  • Медал за похвала на USN;
  • Медал за постижения на USN.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]