Магнитен запис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Илюстрация на механизмите на надлъжен (на английски: longitudinal recording) и перпендикулярен запис (на английски: perpendicular recording)

Магнитен запис или магнитна памет е записът на данни, звук и видео върху магнитни материали. Методът за запис използва различните модели на намагнитване и размагнитване за съхранение на информацията и представлява вид енергонезависима памет. В зависимост от полето на приложение, термините на английски се различават: в компютърната терминология се предпочита магнитна памет[1] (на английски: magnetic storage), докато в звукозаписната и филмовата индустрия се предпочита магнитен запис (на английски: magnetic recording).

Първите успешни опити за разработване на магнитна памет са барабанните памети, които съхраняват информацията като намагнитени области върху метален цилиндър (барабан). Изобретението е на Густав Тошек от Австрия от 1932[2][3], но според други автори принос има и Екерт[4] Магнитните барабани се използват като компютърна памет няколко десетилетия докъм 1960-те.

Средите за магнитен запис еволюират исторически от магнитна лента към магнитни гъвкави дискове и магнитни твърди дискове. Записът и четенето се осъществяват с една или повече магнитни глави.

Друго приложение на магнитен запис е магнитната лента с информация върху банковите карти.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тужаров, Христо. Компютрите отвън и отвътре. 2007. Магнитна памет – покритие от магнитно чувствителен материал, който се преориентира под въздействие на магнитно поле, като се променя позитивно или негативно в съответствие с бита данни. Архив на оригинала от 2017-01-25 в Wayback Machine.
  2. Tauschek G., Setting Device for Calculating Machines and the like, US Pat. No. 1,880,523, filed Oct 18, 1929, granted Oct 4, 1932
  3. Magnetic drum // Virtual Exhibitions in Informatics. Архивиран от оригинала на 2006-06-21. Посетен на 21 август 2011.
  4. The Modern History of Computing // Станфордска философска енциклопедия. Посетен на 31 октомври 2016.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Magnetic storage в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​