Малборк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Малборк
Malbork
— град —
Знаме
      
Герб
Замъкът в града
Замъкът в града
Страна Полша
ВойводствоПоморско войводство
ОкръгМалборски окръг
ОбщинаМалборк
Площ17.16 km²
Надм. височина30 m
Население38 278 души (2010)
2231 души/km²
КметАнджей Рихловски
Пощенски кодот 82 – 200 до 82 – 210
от 82 – 200 до 82 – 210
Телефонен код(+48) 055
МПС кодGMB
Официален сайтwww.malbork.pl
Малборк в Общомедия

Ма̀лборк (на полски: Malbork; на немски: Marienburg; на латински: Mariaeburgum, Mariae castrum, Marianopolis) е град в Северна Полша, Поморско войводство. Административен център е на Малборски окръг, както и на селската Малборска община, без да е част от нея. Самият град е обособен в отделна община с площ 17,16 км2.[1] Към 2010 година населението му възлиза на 38 278 жители.[2] Известен е със средновековния си замък от XIII век, построен от тевтонските рицари.

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът се намира в историческата област Помезания (Малборска земя).

Разположен е в делтата на река Висла край двата бряга на ръкава Ногат.

История на замъка[редактиране | редактиране на кода]

Строен в продължение на почти 230 години, замъкът Малборк или Орденсбург Мариенбург (на немски: Ordensburg Marienburg) е класически пример за средновековен замък. Той е най-големият в света, изграден изцяло от тухли. Служил е за резиденция на рицарите от Тевтонския орден. Заема площ от повече от 20 хектара. От 1997 година е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Първоначално на мястото на замъка била построена малка крепост от червени тухли. След разширяването и укрепването ѝ тук се премества резиденцията на Тевтонския орден от Венеция през 1308 г.

През XIV—XV век замъкът става силно укрепен пункт за кръстоносците с добрата си защита, големите запаси от храна и многочислените гарнизони. В края на Тринадесетгодишната война между кръстоносците и Полша на 7 юни 1457 г. замъкът Малборк е купен от Кажимеж IV Ягелончик. След това става част от многобройните дворци на полските владетели.

В края на XIX век замъкът е изцяло реконструиран, за да си върне средновековния облик. През Втората световна война е почти разрушен и е изграден наново след това. Днес е един от най-посещаваните туристически обекти на Полша.

История на града[редактиране | редактиране на кода]

Изглед на Замъка Малборк и река Ногат

Градът е основан през 1286 година като замък на Тевтонския орден.

Река Ногат (ръкав на Висла) и равнинният терен дават лесен достъп на търговските лодки от Балтийско море да достигат на километри във вътрешността на страната. По време на управлението на Тевтонския орден се събират такси и данъци за пренесените стоки и товари, освен това рицарите налагат и монопол върху търговията с кехлибар по пътя му за останалите части на Европа. По-късно Малборк става част от градовете на Ханзата.

След продажбата на замъка на полския крал през 1457 г. и напускането на рицарите, градът, носещ тогава името Мариенбург, устоява на поляците и се съпротивлява още три години.

Мариенбург е включен в полската провинция Кралска Прусия след Втория договор от Торун през 1466 година. По-късно е анексиран от Прусия при първото разделяне на Полша през 1722 г. и става част от провинцията Западна Прусия на следващата година. Мариенбург влиза в Германската империя в 1871 г.

Според клаузите на Версайския договор след края на Първата световна война жителите на града са попитани дали искат да останат в Германия или да се присъединят към новосъздадената Втора Полска република. Проведен е референдум, според който 9641 от гласовете са в полза на оставането на града в пределите на Германия, а само 165 – за присъединяване към Полша.

Замъкът Малборк е обявен от нацистите за крепост на немската армия (Festung) в края на Втората световна война и затова и градът е подложен на силни бомбардировки и е почти сринат със земята. След промените на границите между Германия и Полша след войната Малборк става полски град. Немското население е изселено, а на тяхно място са преместени поляци от територии, анексирани от Съветския съюз.

Панорама на замъка Малборк
Панорама на замъка Малборк

Известни граждани[редактиране | редактиране на кода]

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Готическата катедрала „Св. Йоан“ в град Малборк

Сестринските градове на Малборк са:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]