Мана (секрет)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на мана.

Капчица мана отделяна от листна въшка

Ма̀на – сладък секрет богат на захари отделян от листните въшки и някои щитоносни въшки докато се хранят от флоемния сок на растенията.[1] Тъй като флоемният сок е съставен предимно от въглехидрати, за да си набавят достатъчно протеини въшките поемат повече сок и излишъкът изхвърлят навън във вид на мана.[2] Много други насекоми, като медоносни пчели и мравки, се възползват от това и събират течността богата на калории.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Маната съдържа 5-18% сухо вещество. От него 90-95% са въглехидрати, а останалото са множество ензими, аминокиселини, минерали и др.[1]

Трофобиози[редактиране | редактиране на кода]

Широкото разпространение на листните въшки и високата калоричност на маната са сред причините за възникването на множество трофобиозисимбиотични взаимоотношения основани на обмен на хранителни вещества.

Мравки[редактиране | редактиране на кода]

Мравка събира мана

Една от най-известните трофобиози е тази между някои видове мравки и листните въшки. Мравките често събират маната и във връзка с това са възникнали множество различни симбиотични взаимоотношения между тях и листните въшки. Тези симбиози варират от простото защитаване на листните въшки от хищници, до възникването на своеобразно „животновъдство“ при което мравките построяват подслони за въшките и ги пренасят заедно с тях до нови растения.


Пчели[редактиране | редактиране на кода]

Медоносни пчели[редактиране | редактиране на кода]

Медоносните пчели също събират мана и от нея правят манов мед. Той обикновено е по-тъмен на цвят и е ценен заради предполагаемите му лечебни свойства. Този мед е леко токсичен за пчелите (но не и за хората) и може да причини манова токсикоза, която да влоши общото здраве на пчелното семейство.[1]

Мелипонини[редактиране | редактиране на кода]

Някои пчели от трибус Meliponini събират мана.[3][4] За някои от тях е известно, че стимулират отделянето на мана чрез докосване с антенки и че защитават симбионта си от други насекоми.[3]

Други пчели[редактиране | редактиране на кода]

Освен гореспоменатите пчели, мана събират още и Земните пчели, и някои видове от семейство Andrenidae.[4]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  • Манов мед – мед от преработена мана или медена роса
  • Медена роса – подобен секрет, отделян от самите растения

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Недялков, Стойко. Пчеларска енциклопедия. Шумен, 1991. с. 175-176.
  2. Тошков, Ал., Петков, В., Дончев, Ан. Наръчник по пчеларство. София, Земиздат, 1960. с. 123-124.
  3. а б Grüter, Christoph. Stingless Bees. Their Behaviour, Ecology and Evolution. Springer, 2020. ISBN 978-3-030-60090-7. с. 280.
  4. а б Koch, Hauke и др. Honeydew Collecting in Malagasy Stingless Bees (Hymenoptera: Apidae: Meliponini) and Observations on Competition with Invasive Ants // African Entomology 19. 2011. с. 36 - 41.