Мариама Ба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мариама Ба
Мариама Амаду Ба
сенегалска писателка
Родена
Починала
17 август 1981 г. (52 г.)

Религияислям
Националност Сенегал
Работилаписател
Семейство
СъпругОбеулае Диоп
Деца9
Мариама Ба в Общомедия

Мариама Ба (17 април 1929 – 17 август 1981) е сенегалска писателка и феминистка, чиито романи на френски език са преведени на повече от дузина езика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ба е родена през 1929 г. в Дакар, Сенегал, в образовано и заможно сенегалско семейство с етническа принадлежност Лебу. Баща ѝ е държавен служител в кариерата, който става един от първите държавни министри. Той е министър на здравеопазването през 1956 г., докато дядо ѝ е преводач във френския окупационен режим даде възможност да продължи да учи след време ги убеди. След смъртта на майка си, Ба е до голяма степен отгледана по традиционен начин от баба и дядо по майчина линия. Тя получава ранното си образование на френски език, като в същото време посещава училището в Коранич.

В учителски колеж със седалище в Руфиск (предградие в Дакар) тя печели първата награда на приемния изпит и постъпва в École Normale. В тази институция тя беше подготвена за по-късна кариера като учител в училище. Директорът на училището започва да я подготвя за приемния изпит през 1943 г. за учителска кариера, след като забелязва интелекта и способността на Ба. Преподава от 1947 до 1959 г., преди да премине в Регионалния инспекторат по преподаване като образователен инспектор.

По-късно Ба се омъжва за член на парламента от Сенегал, Обе Диоп-Тал, но се развежда с него и е оставена да се грижи за деветте им деца. Ба беше виден студент по право в училище. По време на периода на колониалната революция и по-късно момичетата се сблъскват с множество препятствия, когато искат да имат висше образование. Бабата и дядото на Ба не са планирали да я обучават след началното училище. Настояването на баща ѝ да ѝ даде възможност да продължи обучението в крайна сметка ги убеждава.

Нейното разочарование от съдбата на африканските жени е изразено в първия ѝ роман Une si longue lettre (1979; преведено на английски като So Long a Letter). В тази полуавтобиографична епистоларна творба Ба показва тъгата и примирението на жена, която трябва да сподели траура за покойния си съпруг с втората си, по-млада съпруга. Тази кратка книга е отличена с първата награда Noma за издателство в Африка през 1980 г.

Ба умира една година по-късно след продължително заболяване, преди публикуването на втория си роман „Un Chant écarlate“ („Алена песен“), която е любовна история между двама влюбени звезди от различни етични среди, борещи се срещу тиранията на традицията.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Une si longue lettre (1979)
  • La fonction politique des littératures Africaines écrites (1981)
  • Un Chant écarlate (1986)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Mariama Bâ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​