Масджид ал-Харам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Масджид ал-Харам
اَلْمَسْجِدُ ٱلْحَرَامُ‎
Молитва в Масджид ал-Харам
Молитва в Масджид ал-Харам
Карта
Местоположение в Мека
Вид на храмаджамия
Страна Саудитска Арабия
Населено мястоМека
Архитектурен стилислямска архитектура
Изграждане638 г., 1571 г.
Сайтwww.gph.gov.sa
Масджид ал-Харам в Общомедия

Масджид ал-Харам или Свещената джамия (на арабски: المسجد الحرام‎) в свещения град Мека, Саудитска Арабия е най-голямата, най-старата и най-почитаната джамия, в чийто двор се намира древният храм Кааба. Джамията е известна също и като Харам или Харам Шариф[1]. В нея се извършват редица обреди от поклонението хадж. Спомената е в Корана като посоката на новата кибла (2:142–145).[2] Най-старите части от съществуващата сграда датират от 16 век.[3]

Настоящата постройка заема 356 800 м2 площ, включително външните и вътрешните пространства, предназначени за молитва и по време на хадж може да побере до 4 милиона души. В двора на джамията се намират Кааба, кладенецът Замзам, „мястото на Ибрахим“ и др.

История[редактиране | редактиране на кода]

В исляма[редактиране | редактиране на кода]

Според ислямската традиция джамията е била построена от ангели още преди сътворението на човека, когато Бог наредил на земята да бъде определено място за богослужение, което да отразява небесния дом, наречен Ал-Байту И-Мамур (на арабски: البيت المعمور, Място за богослужение на ангелите). Вярва се, че Ал-Байту И-Мамур се намира в небесата точно над Кааба. Първата Кааба е построена от ангелите, а Адам е първият човек, който я е построил отново. От време на време джамията била разрушавана и възстановявана.

Според ислямските вярвания тя е била построена от Ибрахим и сина му Исмаил. Било им наредено от Аллах да построят Кааба и джамия. В Масджид ал-Харам няма нищо магическо, като изключим извора Замзам.

И посочихме на Ибрахим мястото за Дома [Кааба]: „Не съдружавай нищо с Мен и почисти Моя Дом за онези, които обикалят и стоят в преклонение, и се кланят, и свеждат чела до земята в суджуд!“

Коран, 22:26

„И когато Ибрахим и Исмаил издигаха основите на Дома, [рекоха]: "Господи, приеми от нас! Наистина Ти си Всечуващия, Всезнаещия.“

Коран, 2:127

Извън религиозните предания, първата мюсюлманска постройка на мястото е стена, издигната през 638 г. около Кааба от втория халиф Омар. Следващите халифи добавят стени, колони и декорации. По-съществено обновление има по време на Абасидския халиф ал-Махди (775 – 785), който премества стените и разширява сградата така, че Кааба да се окаже в центъра на двора. В началото на XIV век джамията претърпява пожар и наводнение и е построена наново. През 1571 г. архитект Мимар Синан по заповед на султан Селим II извършва значителни подобрения и заменя плоския покрив с малки кубета. Османските добавки са най-старата запазена част на съвременната сграда.[3].

XX век[редактиране | редактиране на кода]

Първото осветление с електричество е прекарано в началото на века от Хюсеин Бин Али, емир на Мека и крал на Хиджаз. Електрическо озвучаване е използвано за първи път през 1948 г. Най-значителните промени настъпват през втората половина на XX век, когато възможностите за полети нарастват драстично, с което нараства броят на поклонниците, а приходите от нефтените находища увеличават благосъстоянието в Саудитска Арабия[3].

На 20 ноември 1979 г. джамията е превзета от ислямски бунтовници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Orientation, архив на оригинала от 9 април 2007, https://web.archive.org/web/20070409163435/http://www.cgijeddah.com/cgijed/haj/orient/visitharam.htm, посетен на 20 май 2008 
  2. Евстатиев, Симеон. Ислямът. Кратък справочник. София, Изток-Запад; Център за интеркултурни изследвания и партньорство, 2007. ISBN 978-954-321-370-2. с. 130.
  3. а б в Great Mosque of Mecca | Overview, Description, & Facts // Енциклопедия Британика. Посетен на 6 март 2019. (на английски)