Мишел Гондри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мишел Гондри
Michel Gondry
Мишел Гондри през 2008 г.
Роден
8 май 1963 г. (60 г.)
Националност Франция
Професиясценарист, режисьор
Активни години1986-
Уебсайт
Мишел Гондри в Общомедия

Мишѐл Гондрѝ (на френски: Michel Gondry) е френски сценарист и режисьор.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Кариерата на Мишел Гондри стартира с видео-клип на френската рок-група Уи Уи (Oui Oui), в която той свирел на барабани. Работата му била забелязана от Бьорк и той режисира клипа към нейната песен Human Behaviour, а до този момент и още 5 нейни видео-клипа. Други артисти с които е работил Гондри са Уайт Страйпс, Рейдиохед, Кемикъл Брадърс, Бек, Масив Атак, Дафт Пънк. Правил е и рекламни клипове за някои от най-големите световни компании.

Първия пълнометражен филм на Мишел Гондри, озаглавен „Човешка природа“ (2001), предизвиква смесени отзиви. Но с втория си филм „Блясъкът на чистия ум“ (2004) обира овациите на публика и критика. В този филм могат да се видят много от техническите похвати, които режисьора използва и във видео-клиповете си. Гондри печели Академична награда за сценария на този филм заедно със Чарли Кауфман и Пиер Бисмут.

Гондри режисира и документалния филм, посветен на Дейв ЧапелКупон с Дейв Чапел“ (2006). Последният му филм „Наука за съня“ (2006) е сюрреалистична фантастична приказка, в която той използва още повече техническите ефекти, утвърдени в „Блясъкът на чистия ум“. В него участва мексиканския актьор Гаел Гарсия Бернал.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]