Монахът

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за романа на Матю Грегъри Луис. За филма на Адонис Киру вижте Монахът (филм).

Монахът
The Monk: A Romance
Заглавна страница на книга II от романа, 1796 г.
Заглавна страница на книга II от романа, 1796 г.
АвторМатю Грегъри Луис
Създаден1794
Нидерландия
Първо издание1796 г.
 Великобритания
ИздателствоДж. Бел
Оригинален езиканглийски
Жанрготически роман, трансгресия, еротика
Видроман

Издателство в БългарияDeja Book
ПреводачСлави Ганев
ISBNISBN 978-954-282-0000
Монахът в Общомедия

„Монахът: Романс“ (на английски: The Monk: A Romance) е готически роман, написан от английския писател, драматург и поет Матю Грегъри Луис само за 10 седмици през 1794 г., докато авторът е едва на 19 г. Добрите писателски умения на Луис, новаторството и изключителната популярност на книгата я правят едно от най-важните явления за историята на литературата, повлияло много други творци.

Романът разказва за абата на капуцините Амброзио, който е духовен кумир на цял Мадрид. Постепенно стожерът на християнската вяра се поддава на редица изкушения, отдава се на разврат, вещерство, сатанински ритуали и насилие.

В повествованието си, авторът засяга теми като: правата на жените, социалните роли на половете, равенството между хората, значението на знанието, несъстоятелността на суеверията.

„Монахът“ е една от най-влиятелните книги в историята на човечеството, вдъхновила автори като Ан Радклиф, Самюъл Тейлър Колридж, Едгар Алън По, Маркиз дьо Сад, Мери Шели, Шарл Бодлер, Уолтър Скот, Е. Т. А. Хофман, Ан Райс, Клайв Баркър, Стивън Кинг и много други[1].

История на публикацията[редактиране | редактиране на кода]

Книгата е написана през 1794 г. в холандския град Хага. По това време Матю Грегъри Луис е културен аташе в английското посолство. Скучната работа го кара често да посяга към книгите, което го подтиква и да осъществи писателските си наклонности. Книгата е написана за период едва от 10 седмици. За това съдим от кореспонденцията на автора и данните, които той ни дава за писването на книгата в предговорното си стихотворение.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Слави Ганев – „Искрата на Луис“ В: Луис, Матю – „Монахът“, Deja Book, С., 2016