Морихиро Сайто

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Морихиро Сайто
斉藤守弘
учител по японското бойно изкуство айкидо
Роден
Починал
13 май 2002 г. (74 г.)
Ибараки, Япония
Семейство

УебсайтShinshin-Aiki Shurenkai

Морихиро Сайто (31 март 1928 – 13 май 2002) е учител по японското бойно изкуство айкидо и има множество ученици по целия свят. Сайто практикува айкидо в течение на 56 години от 18-годишен, когато среща неговия създател Морихей Уешиба до самата си смърт през 2002. [1]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Морихиро Сайто в Япония, префектура Ибараки на 31 март 1928. Израства в бедно село и както той самият разказва, че през 30-те и началото на 40-те както много други японски момчета се интересува от исторически герои като Ягю Джубей Мицуйоши и Гото Матабе. В японските училища по това време се преподават бойни те изкуства като кендо и джудо и Сайто избира кендо. [2] В годините след Втората световна война носенето на каквото и да било оръжие, а също и практикуването на бойни изкуства биват забранени от върховния командващ на обединените окупационни сили. Ето защо Сайто трябва да избира техники за самозащита без оръжие и той започва тренировки по Шинто рю карате в Шудокан в Мегуро. Не след дълго обаче Националните Японски Железници, където той работи го прехвърлят в Иуама, префектура Ибараки и му се налага да избере друго бойно изкуство. Смятайки, че джудото ще е полезно допълнение на заниманията му с карате и кендо Сайто се захваща с него в доджото Ишиока. През лятото на 1946 обаче Сайто чува историите за „стария човек, който прави странни техники в планините край Иуама“. Изглежда хората били объркани какво точно преподавал този стар човек, джудо инструкторът казал, че това е „Уешиба-рю джудо“. [2]

Среща със създателя на айкидо[редактиране | редактиране на кода]

През юли 1946 обявената от главнокомандващия забрана на бойните изкуства налага на Морихей Уешиба принудително оттегляне за няколко години и той се възползва от възможността да се усамоти в малкия град Иуама. Тук той се заема с практиката на аскетични тренировки (шугио) и мнозина смятат, че това е времето, когато Уешиба усъвършенства своето айкидо. [3] По времето, когато осемнадесетгодишният Сайто се присъединява към тренировките на майстор Уешиба групата включвала ученици като Кишомару Уешиба, Коичи Тохей и Тадаши Абе. Тези ранни тренировки били твърде брутални, но след няколкогодишно упорство Сайто става един от най-близките ученици на основателя. Голямо значение имала и случайната и непредвидима програма на трениране на Сайто, който работел и почивал на смени от по 24 часа в Японските Национални Железници. В резултат той често бивал единственият партньор в тренировките на Уешиба и имал уникалната възможност да се упражнява с учителя си в работата с меч (бокен) и къса тояга (джо) рано сутрин преди да се появят другите ученици. [3] Тренировките в Иуама доджо в голяма степен се състояли от земеделски труд. Животът на живеещите в доджото ученици се състоял от сутрешна молитва преди изгрев, две хранения с оризова каша всеки ден и тренировки разнообразени с много работа в стопанството. [4] От 1946 до смъртта на Уешиба Сайто е негов асистент, а като вътрешен ученик освен това той е водил тренировки в Иуама доджо.

Смъртта на Уешиба[редактиране | редактиране на кода]

Преди смъртта си Уешиба възлага на Морихиро Сайто отговорността за продължаване на обучението в Иуама доджо, а също и позицията на пазител на светилището Айки Джинджа, намиращо се в Иуама.

Обучение – методика и философия[редактиране | редактиране на кода]

Преподаването на Сайто е известно с ударението върху основите на айкидо и по-специално връзката между работата с оръжие и без оръжие. [5]

Наследство[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 70-те айкидо-ученици извън Япония започват да посещават Иуама и да тренират при Сайто за да се завърнат в страните си и да преподават наученото. Има и неголяма група японски ученици на Сайто като шихан Такаясу, които пътуват в чужбина да преподават айкидо.

Айкидо стилът на Сайто често е наричан Иуама айкидо. На запад Сайто заедно с мнозина от учениците си основава мрежа от доджо, в които степените са присъждани по-скоро директно от Сайто, отколкото като допълнение към връчваните от Айкикай, макар той никога да не напуска тази организация.

Семейна линия Сайто[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на Морихиро Сайто неговият син Хитохиро основава независимата организация Шиншин Аикишурен Кай. Някои доджо от Иуама рю се присъединяват към нея, но някои от най-старите ученици на Сайто избират да останат свързани с Айкикай.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pranin, Stanley. Saito, Morihiro // Encyclopedia of Aikido. 2007. Посетен на 4 август 2007. Архив на оригинала от 2007-10-10 в Wayback Machine.
  2. а б Pranin, Stanley. Interview with Morihiro Saito (1978) // Aiki News 32. December 1978. Архивиран от оригинала на 2007-10-13. Посетен на 6 август 2007.
  3. а б Pranin, Stanley и др. Morihei Ueshiba & Morihiro Saito // Aikido Journal 101. 1994. Архивиран от оригинала на 2011-09-11. Посетен на 7 август 2007.
  4. Pranin, Stanley. Morihiro Saito Celebrates 50 Years in Aikido // Aikido Journal 109. Fall/Winter 1996. Архивиран от оригинала на 2007-10-13. Посетен на 8 август 2007.
  5. Pranin, Stanley. Iwama-Style Aikido // Encyclopedia of Aikido. 2007. Посетен на 7 август 2007. Архив на оригинала от 2007-10-11 в Wayback Machine.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]