Моторола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Моторола
Motorola, Inc.
Типпублична компания
Индустриятелекомуникации
Развитиеразделена на Motorola Mobility и Motorola Solutions
Основаване25 септември 1928 г.
ОснователПол Галвин[1]
Закриване4 януари 2011 г.
СедалищеШаумбург, САЩ[2]
Служители53 000[3]
Продуктитаблети
мобилни телефони
смартфони
радиостанции
мрежови системи
кабелни телевизионни системи
безжични широколентови мрежи
RFID системи
мобилна телефонна инфраструктура
Бившо имеGalvin Manufacturing Corporation (1928 – 1947 г.)
Подразделениямобилни устройства
домашна и мрежова мобилност
корпоративни решения за мобилност
Уебсайтwww.motorola.com
Моторола в Общомедия

Моторола (на английски: Motorola, Inc) е американска интернационална комуникационна компания, основана в Шаумбург (предградие на Чикаго), щата Илинойс.

На 4 януари 2011 г. компанията се разделя на 2 независими части: [4][5]

  • Motorola Mobility, която се занимава с производството на мобилни телефони, смартфони, таблети (предимно за частните потребители).
  • Motorola Solutions – с производството на продукти използвани предимно от индустрията, в публичния сектор, големите фирми и корпорации, напр. мрежови системи и устройства, радиотехника.

През август 2011 Гугъл обявява, че планира да закупи Motorola Mobility за 12.5 млрд. долара.[6]

На 29 януари 2014 г. Лари Пейдж обявява, че Гугъл продава Моторола на Lenovo за сумата от 2,91 млрд. долара, като запазва 17 хилядите патента, които компанията притежава. [7]

История[редактиране | редактиране на кода]

Моторола стартира като корпорация Галвин Манифакчъринг(Galvin Manufacturing) през 1928 година. Името Моторола е от 1928, но е търговска марка от 1930 година. Основателят Пол Галвин измисля името Моторола, когато компанията започва да произвежда радиоприемници за автомобили. Много компании, които са се занимавали с производство в областта на фотографията, радиоприемниците и други звукови апаратури през 20-те години са използвали наставката „-ola“. Префикса на фирмата „motor-“ е избран заради фокусирането ѝ в производството на автомобилна електроника.

Интересно[редактиране | редактиране на кода]

Радиостанцията по която Нийл Армстронг (програма Аполо 11) съобщава на Земята, че е кацнал на Луната е марка Моторола.[8]

Моторола и микроелектрониката[редактиране | редактиране на кода]

Моторола е известна също с полупроводниковите си предприятия, между другото произвели прочутите микропроцесори 6800 (8-битов) и 68000 (16/32-битов). Функционален аналог на първия от тях, наречен СМ 601, както и поредица съпътстващи микроконтролери от съответната компютърна архитектура, бяха проектирани в софийския Институт по микроелектроника и произвеждани там, а в по-големи количества и в Завода за интегрални схеми – Ботевград.

Особено успешен е микропроцесорът Motorola 6800. От 1979 г. насам, вече 3 десетилетия, той все още се произвежда в технологично и схемно подобрени варианти от редица фирми по света и архитектурата 68000 се използва.

Полупроводниковият отдел на Моторола се отделя последователно в две самостоятелни фирми: ON Semiconductor и Freescale Semiconductor, Inc. След демократичните промени в Източна Европа ON Semiconductor инвестира в полупроводниковите производствени мощности на Чехия и Словакия. Така двете страни съумяват да запазят отрасъла и специалистите си. Freescale се настанява солидно в Румъния.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. topic/Motorola-Inc
  2. www.grid.ac // Посетен на 1 юни 2020 г.
  3. money.cnn.com
  4. online.wsj.com Motorola Is Split Into Two
  5. www.engadget.com Motorola split official tomorrow, we hope you like red
  6. Whittaker, Zack. Google's Motorola acquisition: Nail in the Android patent coffin? // zdnet.com. 15 август 2011. Посетен на 27 август 2011. (на английски)
  7. Google продаде Motorola на Lenovo за 2,9 млрд. долара. econ.bg
  8. www.motorola.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]