Мохамед Хусейн Тантауи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мохамед Хусейн Тантауи
محمد حسين طنطاوي
египетски офицер

Роден
Починал

Религияислям
Учил вЕгипетска военна академия
Партияняма
Мохамед Хусейн Тантауи в Общомедия

Мохамед Хусейн Тантауи Сулейман (на арабски: محمد حسين طنطاوى سليمان‎ – Мухаммад Хусейн Танта̀уий Сулийман) е египетски военен офицер (фелдмаршал) и държавник, председател на Върховния съвет на въоръжените сили на Египет; от 11 февруари 2011 г. временно изпълняващ длъжността държавен глава на Египет до провеждането на предсрочни избори.

Има нубийски произход[1][2]. Роден е на 31 октомври 1935 г. в Кайро.

Завършва Военната академия на Египет през 1956 г. Участва във военните действия по време на Суецката криза, Шестдневната война от 1967 г. и Войната от Йом Кипур 1973 г., преминавайки през ръководни длъжности от командир на батальон до командир на механизирана дивизия. По-късно е военен аташе в Пакистан. Преподавател е във Военната академия.

През 1988 г. е назначена за командващ Президентската гвардия, след това за командващ операциите на Египетските въоръжени сили (1990). Участва във Войната в Персийския залива от 1991 г. на страната на антииракската коалиция.

На 20 май 1991 г., след освобождаването на ген. Юсеф Сабри Або Талеб[3], Тантауи е назначен за министър на отбраната и военната промишленост и главнокомандващ Въоръжените сили. През октомври 1993 г. е произведен в чин генерал-фелдмаршал.

По онова време се смята, че Мохамед Тантауи би наследил на президентския пост Хосни Мубарак при евентуален успех на атентата срещу Мубарак през юни 1995 г.[4] В началото на 2011 г. е разглеждан като възможен претендент за президентското място[5]. По време на избухналите протести в Египет от 2011 г. на 31 януари е назначен за вицепремиер, запазвайки длъжността на министър на отбраната и военната промишленост.

На 11 февруари, след 18 дневни протести, президентът Хосни Мубарак подава оставка и предава властта в ръцете на Върховния съвет на въоръжените сили, оглавяван от Мохамед Тантауи. Този акт е разглеждан от някои наблюдатели като военен преврат[6]. Върховният съвет разпуска парламента и отменя конституцията, поемайки ръководството на държавата до провеждането на предсрочни избори и управлявайки съвместно с председателя на Върховния конституционен съд на Египет Фарук Султан.

На 30 юни 2012 г. държавен глава става новоизбраният президент Мохамад Морси. На 12 август 2012 година фелдмаршал Тантауи е изпратен в оставка с указ на президента Морси[7].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Mohamed Hussein Tantawi в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​