Награди Балзан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Носителят на Награда Балзан за 2008 Джорджо Наполитано, Президент на Италия

Наградите Балзан се раздават ежегодно от Международната фондация „Награди Балзан“.

Те са парични и се дават за изключителни постижения в областта на хуманитарните науки, естествените науки, културата и за принос в развитието на мира и братството между хората.

Наградите[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година се раздават четири награди в горните четири области. Наградите се анонсират през месец май, а победителите се анонситат през септември следващата година. От 2001 година насам паричната награда е 1 милион швейцарски франка, с условие половината от сумата да се използва за насърчаване на млади изследователи.

Комитетът на Наградите Балзан се състои от 20 души от престижни научни кръгове в Европа.

Наградите са основани на името на италианския учен Евгений Балзан (1874–1953), съсобственик на „Куриере дела Сера“, който през 1933 година напуска Италия в протест срещу фашизма и се премества в Швейцария.

Първата награда Балзан е присъдена през 1961 година на фондация „Нобел“.

Категории[редактиране | редактиране на кода]

Четири награди годишно се присъждат от 1978 година насам. Категориите варират всяка година между различни дисциплини. Наградите са в различни области на хуманитаризма (литература, морал, изкуства) и науки (медицина, физика, математика, естествени науки).

На всеки 3 до 7 години Фондацията също присъжда награди „Награда за хуманност, мир и приятелство между хората“.

Наградени[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Balzan Prize в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​