Нова пролет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нова пролет
New Spring
АвторРобърт Джордан
Първо издание2004 г.
САЩ
ИздателствоTor Books
Оригинален езиканглийски
Жанрфентъзи
Видроман
ПоредицаКолелото на времето
СледващаОкото на света
ISBNISBN 9545855320

Нова пролет (New Spring) е прелюдия към фентъзи поредицата „Колелото на Времето“ от американския автор Робърт Джордан. Състои се от 26 глави и епилог. Първоначално е публикувана като новела във фантастичната антология на Робърт Силвърбърг: „Легенди: Къси новели от майсторите на модерното фентъзи“, издадена от Tor Books на 15 септември 1999 г., между публикациите на „Пътят на кинжала“ през 1998 г. (книга 8) и „Сърцето на зимата“ през 2000 г. (книга 9). По-късно Джордан разширява новелата до стандартен роман (макар и значително по-къс от останалите томове в „Колелото на Времето“), който след това е издаден от Tor Books през януари 2004 г., между публикациите на „Кръстопътища по здрач“ през 2003 г. (книга 10) и „Нож от блянове“ през 2005 г. (книга 11).

Нова пролет“ е замислена като първата от трилогия прелюдии. Втората и третата е трябвало да разказват за Трам ал-Тор, който служи в армията на Иллиан и намира Ранд, и за пътуванията на Моарейн и Лан и за откритията им, които ги насочват към Две реки точно преди събитията от „Окото на света“. Планът на Джордан е да приключи с тази трилогия преди публикуването на 11-и и 12-и том от основната поредица, но след смъртта му на 16 септември 2007 г. съдбата на по-нататъшни прелюдии е съмнителна. След приключването на основните томове съпругата на Джордан ще реши дали Брандън Сандерсън да се заеме с планираните други прелюдии.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Нова пролет“ описва събития, случили се двайсет години преди тези от „Окото на света“. Историята започва в последния ден на Айилската война и Битката за Блестящите стени край Тар Валон. Действието се развива в Тар Валон и Граничните земи (по-специално Кандор). Романът се концентрира най-вече около Моарейн Дамодред и Сюан Санче, две Айез Седай, нови в сестринството, и описва как младата Моарейн става Айез Седай, среща Лан Мандрагоран и го прави свой Стражник. Романът разказва и как Моарейн и Сюан стават свидетелки на Прорицанието за прерождението на Дракона и започват да изследват Каретонския цикъл, Пророчествата за Дракона, десетилетия преди да открият Ранд ал-Тор.