Общност на португалоезичните държави

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Общност на португалоезичните държави
Comunidade dos Países de Língua Portuguesa
Информация
АкронимиОПЕД
Основана17 юли 1996 г.
Положениедействаща организация
СедалищеЛисабон
Езиципортугалски
РъководителФрансиско Телес
Членове9 държави членки
Сайтwww.cplp.org
Общност на португалоезичните държави в Общомедия

Общността на португалоезичните държави (на португалски: Comunidade dos Países de Língua Portuguesa, съкратено ОПЕД, CPLP) е приятелско сдружение на нациите – лузофони, при които португалският е официален език.

В португалоезичните държави живеят над 223 милиона души и общността обхваща територии общо около 10 742 хил. км2, т.е. по-голяма от територията на Канада.

Учредяване и членове[редактиране | редактиране на кода]

CPLP е формирана през 1996 г. Учредители са:

През 2002 г. към организацията се присъединява новата независима (от Индонезия) държава Източен Тимор.

През юли 2006 г., по време на срещата на CPLP в Бисау, като наблюдатели са приети Екваториална Гвинея и Мавриций заедно с други 17 международни организации и асоциации.

CPLP е организация в процес на формиране и развитие, тъй като членуващите в нея държави все още не са изградили достатъчно силни връзки помежду си. Уникалното в тази организация е, че отношенията между държавите се развиват на базата на общия език, който служи за мост между твърде различните култури.

По време на срещата в Луанда (Ангола) през 2005 г. министрите на културата от 8-те държави членки обявиха 5 май за Ден на лузофонската култура (на португалски: Dia da Cultura Lusófona).

Структури[редактиране | редактиране на кода]

Деловата дейност на CPLP се осъществява от Изпълнителен секртариат, начело с Изпълнителен секретар на организацията. Седалището на организацията е в столицата на Португалия Лисабон. Изпълнителният секретар има 2-годишен мандат и може да бъде избиран само за 2 мандата.

Органи на CPLP:

Финансирането на организацията става чрез вноски на държавите членки.

Приноси на организацията[редактиране | редактиране на кода]

След създаването си CPLP има важен дял в решаването на съществени проблеми в Сао Томе и Принсипи и Гвинея-Бисау, възникнали от държавните преврати в тези страни. Организацията помага за осъществяването на стопански реформи в Сао Томе и на демократични реформи в Гвинея-Бисау.

Лидерите на държавите от CPLP изразяват увереност, че поддръжката за мирния процес в Ангола, Мозамбик и Източен Тимор ще даде тласък на международното сътрудничество в организацията.

Поради големия брой деца от селските райони на Африка и Източен Тимор, които са извън образователните системи на тези страни, Португалия и Бразилия изпращат свои педагогически кадри за оказване на помощ в тези райони и усвояването на португалски език.

В създадените в Африка центрове експерти от горните 2 държави организират курсове за подобряване на познанията сред населението и на условията за водене на дребен бизнес при по-слабо развитите им партньори.

В организацията се изпълняват и няколко важни проекта, свързани със здравеопазването в Африка, вкл. за ограничаване на разпространението на СПИН.

Организацията спомага за свободното движение на хора и стоки между страните-членки. Известен проблем с това изпитва Португалия, която като член на ЕС е длъжна да ограничи имиграцията. За подобряване на обслужването на гражданите от CPLP Португалия въвжда през 2005 г. специален коридор в своите международни летища.