Олдржих (Бохемия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Олдржих
Oldřich
херцог на Бохемия
Олдрих, Фреска от ротондата Св. Катерина в Зноймо.
Олдрих, Фреска от ротондата Св. Катерина в Зноймо.

Роден
Починал
ПогребанПрага, Чехия
Управление
Период10121033/34
Герб
Семейство
РодПршемисловци
БащаБолеслав II Благочестиви
Братя/сестриЯромир
Болеслав III Червенокосия
ДецаБретислав I
Олдржих в Общомедия

Олдржих (на чешки: Oldřich; * ок. 975, † 11 ноември 1034), изветен също като Улрих или Олдрич, e херцог на Бохемия от 1012 до 1033 г. и за кратко – през 1034 г.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Божена, автор: А. Либшер

Син е на Болеслав II Благочестиви и брат на Болеслав III Червенокосия и Яромир. Олдржих детронира Яромир на 12 април 1012 г. и признава Бохемия за васална на Свещената Римска империя. Разделя се с жена си под предлог, че не могат да имат деца. След това Олдржих се жени за селянка, известна като Божена.

Олдржих и синът му Бретислав искали да си върнат Моравия от поляците и през 1029 г. Бретислав прогонва поляците от източните земи. Усилията на Бретислав в Словакия срещу Унгария през 1030 г. се провалят поради ревността на император Конрад II. През следващата година чешките сили отказват да вземат каквато и да е област за императора.

През 1032 г. Олдржих е поканен на съвещание в Мерзебург, но не се явява. Неговото отсъствие разгневява император Конард II. Зает с мероприятия в Бургундия, императорът възлага на сина си Хайнрих VI, херцог на Бавария, да накаже непокорната Бохемия. Олдржих се подчинява и Хайнрих го изпраща в Бавария. На чешкия престол се възкачва брат му Яромир, който от своя страна бива заловен, ослепен и свален от Олдржих, който поема властта отново и прогонва сина на Яромир от Моравия.

Олдржих умира внезапно на 9 ноември 1034 г. По-късно изследване на скелета му разкрива, че фатален удар бил нанесен на черепът му. След смъртта на Олдржих Яромир се отказва от престола в полза на Бретислав.

Яромир
Гербът на Пшемисловците
Гербът на Пшемисловците
Пршемисловски херцог на Бохемия (1012 – 1033)
Яромир

Второ царуване:

Яромир Пршемисловски херцог на Бохемия (1034 – 1304) Бретислав I