Партия на бирманската социалистическа програма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Партия на бирманската социалистическа програма
မြန်မာ့ဆိုရှယ်လစ်လမ်းစဉ်ပါတီ
Ръководител(и)У Не Вин
Основател(и)У Не Вин
Основана4 юли 1962 г.
Разформирована18 септември 1988 г.
СедалищеЯнгон, Мианмар
Членове829 000 души (1981)
Идеологиясоциализъм
Знаме на партията

Партия на бирманската социалистическа програма (на бирмански: မြန်မာ့ဆိုရှယ်လစ်လမ်းစဉ်ပါတီ, Myanma Hsoshalit Lanzin Pati) е бивша политическа партия в Мианмар.

История на партията[редактиране | редактиране на кода]

Основана е от генерал Не Вин през 1962 г., за да оправдае управлението на военната диктатура. Повлияна и водена е от принципите както на марксизма, така и на будизма. Партията оглавяват военни съветници, начело с Не Вин.

През 1974 г. е приета конституцията на новата Бирманска федеративна социалистическа република, чрез която Не Вин встъпва в длъжността президент. На ПБСП е гарантирано мнозинството в парламента, базираното на самодържавно управление заемане на най-висшите етажи на властта е постановено като ролята на тази партия. След като през 1976 в центъра на партията освовни позиции заемат лицата от военния щаб и настъпват масови чистки и заточения, тоци начин на управление е разкритикуван от правителствата на множество страни по света. Последствията от национализацията пораждат спад в земеделската продукция, според установилата се доктрина на един вид автаркия, напомняща на японската държавня политика 鎖国 (сакоку) преди 1851 г., износът също е снижен, както и жизненият стандарт на населението в значителна степен. През 1981 г. Не Вин напуска президетския пост, но продължава да влуствува като ръководител на партията.

През 1988 г. следват една след друга демонстрации на враждебност към партията и за демократизация (революцията на 8888те), а през юли същата година Не Вин отстъпва и от ръководството на партията и ръководителят на държавната служба за сигурност Сеинто Руин става президент. Въпреки че се стабилизира политическата обстановка, през август той се скарва с министъра на юстицията и ситуацията не се подобрява. През септември същата година Соо Маун чрез държавен преврат от генералния щаб на армията поставя реалната власт в Държавния съвет за възстановяване на реда (днес се нарича Държавен съвет за мир и развитие) а посредством разпускането на националното събрание Партията на бирманската социалистическа програма е прокудена от парламента. След това, с цел провеждане на общи избори, членовете на ПБСП и военният режим основават отново Народната единна партия, чрез което е сложен край на Партията на Бирманската Социалистическа Програма.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата ビルマ社会主義計画党 в Уикипедия на японски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​