Паяжината на Шарлот (филм, 2006)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Паяжината на Шарлот.

Паяжината на Шарлот
Charlotte's Web
РежисьориГари Уиник
СценаристиЕ. Б. Уайт (книга),
Сузана Грант,
Кери Къркпатрик
Базиран наПаяжината на Шарлот“ от Е. Б. Уайт
В ролитеДакота Фанинг,
Джулия Робъртс,
Сам Шепърд,
Джон Клийз,
Опра Уинфри,
Реба Макинтайър,
Кати Бейтс,
Робърт Редфорд
МузикаДани Елфман
РазпространителParamount Pictures/Nickelodeon Movies (САЩ)
United International Pictures (световен разпространител)
Премиера7 декември 2006 (Австралия)
15 декември 2006 (САЩ)

(Германия)
Времетраене97 мин.
Езиканглийски
Бюджет$85 милиона[1]
Приходи$144,9 милиона[1]
Външни препратки
IMDb Allmovie
Паяжината на Шарлот в Общомедия

„Паяжината на Шарлот" (на английски: Charlotte's Web) е американски игрален филм от 2006 г., създаден по едноименния роман на писателя Е. Б. Уайт. Режисьор е Гари Уиник, а сценарият, базиран на книгата на Уайт, е дело на Сузана Грант и Кери Къркпатрик. Филмът е сниман в Австралия.

Това е втората адаптация на романа след анимационния филм от 1973 г., създаден от Хана-Барбера за Paramount Pictures.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Във ферма в Мейн, дъщерята на фермера (Дакота Фанинг) взема под своя закрила малкото прасенце Уилбър (Доминик Скот Кей), което баща ѝ се готви да заколи. По-късно то е изпратено на друго място, където отново намира подкрепа, сприятелявайки се с женския паяк Шарлот (Джулия Робъртс). За да не бъде Уилбър изяден, Шарлот изплита послания в мрежите си, с които убеждава стопаните, че той е забележително прасе.

Прием[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 г. филмът печели наградата „Изборът на критиците“ за семеен филм в категорията игрално кино.[2] През 2007 г. филмът печели и награда „Изборът на децата“ за любима филмова актриса (Дакота Фенинг).

Саундтрак[редактиране | редактиране на кода]

Sony Classical издава саундтрак на CD, „Charlotte's Web: Music from the Motion Picture“ на 5 декември 2006 г. Освен инструменталната музика на Дани Елфман, саундтракът включва и песен на Сара Маклахлън, която тя изпълнява на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри 2010. Компилацията „Music Inspired by the Motion Picture“ („Музика, вдъхновена от филма“) е издадена на CD на 12 декември 2006 г.

Видеоигра[редактиране | редактиране на кода]

Видеоигра по филма е разработена от Backbone Entertainment и издадена от THQ и Sega на 12 декември 2006 г. за GBA, Nintendo DS, PS2 и PC.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Charlotte's Web (2006) // Box Office Mojo. Посетен на 5 август 2015.
  2. Charlotte's Web // Variety. Архивиран от оригинала на 8 декември 2008. Посетен на 10 април 2010.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Charlotte's Web (2006 film) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​