Петър Карапетров (историк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Петър Карапетров.

Петър Карапетров
български публицист, книгоиздател, историк на Панагюрище

Роден
Починал
3 март 1903 г. (57 г.)
Научна дейност
ОбластИстория

Петър Панталеев Карапетров (с литературен псевдоним Черновежд) е публицист, печатар, книгоиздател, редактор на в. „Ден“, историк на Панагюрище. Той е един от просветните и будни умове на своето време. Произхожда от семейство на заможни джелепи.

На 27 юли 1865 г. основал панагюрското читалище „Виделина“, на което станал пръв председател. През 1866 г. заминава за Цариград, където се отдал на просветна и книжовна дейност. През 1873 г. станал председател на българското печатарско и книгоиздателско дружество „Промишление“, основано през 1870 г. Става издател на в. „Ден“ – един от най-известните български вестници, излизащи в Цариград в навечерието на Априлското въстание.

През 1879 г. бил назначен за член на Окръжния съд в гр. Кюстендил и после секретар на Върховния касационен съд. През 1880 е избран за народен представител на Кюстендилска околия в Народното събрание. Бил е първи софийски мирови съдия, началник на прокурорско отделение, главен секретар на Министерството на правосъдието, член на Софийския окръжен съд, началник на отделение в Министерсвото на просветата.

Паметна плоча на Петър Карапетров в Исторически музей Панагюрище

Автор е на книги за българската история и история на Панагюрище. Избран е за дописен член на Българското книжовно дружество (дн. БАН).

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]