Пиезоелектричен ефект

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Създаване на електрическо напрежение чрез пиезоелектрик. Амплитудата на колебание на диска е увеличена за по-добра нагледност.

Пиезоелектричният ефект е ефект на възникване на поляризация на диелектрик под въздействие на механично напрежение (нарича се пряк пиезоелектричен ефект). Съществува и обратен пиезоелектричен ефект – възникване на механични деформации под въздействие на електрическо поле. Думата „пиезо“ произлиза от старогръцки: πιέζειν – мачкам, натискам.

Прекият и обратният пиезоелектричен ефект се наблюдават в един и същ вид кристали – т. нар. пиезоелектрици. Този ефект е открит от братята Жак и Пиер Кюри през 1880 г. Обратният ефект е бил предсказан през 1881 г. от Габриел Липман въз основа на термодинамически съображения и експериментално доказан от братята Кюри през същата година.

Пиезоефектът не трябва да се бърка с електрострикцията. За разлика от електрострикцията, прекият пиезоефект се наблюдава само в кристали без център на симетрията. Пиезоефектът се наблюдава само при диелектрически кристали, отнасящи се към един от 20-те класа на точковите групи.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Прекият пиезоелектричен ефект се използва в:

  • пиезозапалките за получаване на високо напрежение при заряда;
  • чувствителен елемент в микрофони;
  • датчиците в ролята на чувствителен елемент;
  • контактен пиезоелектрически предпазител.

Обратният пиезоелектричен ефект се използва за:

  • пиезоизлъчватели, ултразвукови излъчватели;
  • системи за свръхточно позициониране, например в системата за позициониране на иглата в сканиращия тунелен микроскоп или в позициониращото устройство за преместване главата на твърдия диск[1];
  • пиезоелектрически двигател;
  • подаване на мастило в широкоформатни принтери, печатащи със солвентни мастила и мастила с ултравиолетово осветление;
  • адаптивната оптика, за огъване на отразяващата повърхност на кривите огледала.

Обратният и прекият пиезоелектричен ефект едновременно се използват за:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Development of Piezoelectric Microactuator for HDD Head // Архивиран от оригинала на 2 юни 2012. Посетен на 23 януари 2018. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Пьезоэлектрический эффект“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​