Плитчина

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Плитчина се нарича издигане на дъното в море, река, езеро, което затруднява корабоплаването. Обикновено се образува от наслагването на наноси от пясък или чакъл, но може да бъде и с вулканичен произход или в резултат на човешка дейност.

Плитчина до брега на водоем или водоток се нарича нанос; плитководната област на океана, долепена към континента се нарича шелф.

Плитчините може да са скрити под водата постоянно или да се появяват на повърхността на водата периодически (например по време на отлива в морето, изменения в нивото на водата в реките при снеготопене, пълноводие) във вид на острови, коси и т.н.

В речните плитчини, където е възможно реката да бъде прекосена пеш или със сухоземен транспорт, се формират бродове.

В преносен смисъл: да „заседна в плитчина“; да „заседна на плитко“; да съм „на сухо“ означава да се изпадне в затруднено положение, най-често финансово.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • МЕЛЬ Энциклопедический словарь. 2009
  • МЕЛЬ Самойлов К. И. Морской словарь. – М.-Л.: Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Мель“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​