Подаване на патрони в стрелковото оръжие

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Подаването на патрони в стрелковото оръжие с ръчно презареждане, самозарядното или автоматичното оръжие се осъществява с помощта на пълнители, патронни пачки или ленти.

  • Патронна лента – лента, снаряжена с патрони за захранването на стрелковото оръжие с боеприпаси, обикновено – картечница. Лентата служи за съединеняването на патроните заедно. При ленточното подаване на боеприпаси подаването на патроните се осъществява за сметка на енергията на самата картечница или с помощта на специална трансмисия.
  • Пълнител – в огнестрелното многозарядно оръжие (карабини, винтовке, пистолете, картечници, автоматични оръжия и т.н.) пълнителя представлява кутия, диск, барабан или тръба, които служат за поместването на патроните в определен ред.
  • Патронна пачка (устройство за подаване на патрони за винтовките с пачечно зареждане).

Револвер[редактиране | редактиране на кода]

При револверите подаването на боеприпаси се осъществява с помощта на барабана[1]. Барабана представлява цилиндър с камери (канали), в които се зареждат патроните, въртящ се около своята ос. По този начин, всички патрони в барабана се намират в индивидуални патронници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Револьвер“ – статия от Голямата съветска енциклопедия
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „ Питание стрелкового оружия патронами“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​