Помпея (съпруга на Юлий Цезар)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Помпея.

Помпея
Pompeia
римска благородничка, съпруга на Юлий Цезар
Помпея от „Promptuarii Iconum Insigniorum
Родена
неизв.
Починала
неизв.
Семейство
РодПомпеи
Юлиево-Клавдиева династия
БащаКвинт Помпей Руф[1][2]
МайкаКорнелия Сула[1][2]
Братя/сестриКвинт Помпей Руф (народен трибун 52 пр.н.е.)[1][2]
СъпругЮлий Цезар (67 пр.н.е. – 61 пр.н.е.)[3][4]
Публий Вациний
Помпея в Общомедия
Римски имперски династии
Юлиево-Клавдиева династия
Хронология
Октавиан 27 пр.н.е.14 от н.е.
Тиберий 14 от н.е.37 от н.е.
Калигула 37 от н.е.41 от н.е.
Клавдий 41 от н.е.55 от н.е.
Нерон 55 от н.е.68 от н.е.
Семейства
Юлии
Клавдии
Родословно дърво на Юлиево-Клавдиевата династия
Категория:Юлиево-Клавдиева династия
Последователност
Предходна
Римска република
Следва
Година на Четиримата императори

Помпея (на латински: Pompeia, Pompeia Sulla) е римска матрона, живяла през 1 век пр.н.е. Тя е втората съпруга на Юлий Цезар.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Помпея произлиза от плебейския род на Помпеите. Дъщеря е на Квинт Помпей, син на Квинт Помпей Руф (консул през 88 пр.н.е. съвместно с Луций Корнелий Сула) и Корнелия Сула, най-възрастната дъщеря на Сула.

Брак с Цезар[редактиране | редактиране на кода]

Цезар се жени за Помпея през 68 пр.н.е., след като предната година при раждане умира неговата първа жена Корнелия Цина. За Помпея това също е втори брак. Преди това тя три години е омъжена за Гай Сервилий Вация, племенник на Публий Сервилий Ватий Исаврик, консул през 78 пр.н.е. Гай Сервилий е назначен за суфектконсул, но внезапно умира и не успява да встъпи в длъжност, оставяйки Помпея вдовица.

Бракът с внучката на Сула може би изглежда странен, още повече на фона на гоненията, от който Цезар е пострадал, но този брак е необходим на Цезар, тъй като по бащина линия Помпея е родственица на Помпей Велики. Този брак скрепява отношенията на Цезар и Помпей. Инициатор за брака е майката на Цезар, Аврелия Кота.

Те се женят, когато Помпея е на около 22 години. По косвени източници може да се съди, че Помпея е била красавица. Според описанията е средна на ръст, имала е хубава фигура, правилен овал на лицето, тъмно рижи коси, ярко зелени очи. И двамата не изпитват никакви чувства един към друг. Цезар счита, че „обича парите, ленива е и монументално глупава“. Отношенията между съпрузите могат косвено да се потвърдят от отсъствието на деца за 6 години брак.

Скандал и развод[редактиране | редактиране на кода]

През 62 пр.н.е. Аврелия Кота разобличава Публий Клодий Пулхер, който преоблечен като жена е отишъл на тайнствата на Добрата Богиня, които се провеждат в дома на Цезар. Документални данни за това има в „Жизнеописанието на Цицерон“ Леонардо Бруни Аретино. Истинската причина за това поведение на Публий Клодий е неговия интерес към Помпея. Цезар, по това време заемащ поста велик понтифик, след този инцидент незабавно се развежда с жена си, въпреки че допуска, че тя може да е невинна – „Жената на Цезар е длъжна да бъде вън от подозрения“.

Скоро след развода Помпея се омъжва за клиента и съратник на Цезар Публий Вациний, консул през 47 пр.н.е., който е загубил първата си жена. По-нататъшната съдба на Помпея е неизвестна.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в www.strachan.dk
  2. а б в 3877 // Посетен на 8 декември 2023 г.
  3. Pompeia (52) // Посетен на 10 юни 2021 г.
  4. 1957 // Посетен на 10 юни 2021 г.